liberalizacija referenduma /

Promjene Zakona o referendumu: Ministar tvrdi da će građani moći lakše glasati dok oporba misli drugačije

Vrijeme za prikupljanje potpisa produljuje se s 15 na 30 dana

23.9.2021.
21:28
VOYO logo

Prikupljanje potpisa referendumskih inicijativa više neće ovisiti o samovolji i ideologiji lokalnih čelnika, potpisi će se moći dulje prikupljati, ali i kontrolirati odlučivanje o njihovoj valjanosti. 

Dio je to promjena u Zakona o referendumu koji bi, prema riječima ministra, trebao liberalizirati referendume. Građanske inicijative i saborska oporba, pak, misle drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani će ubuduće moći lakše neposredno odlučivati - tvrdi ministar uprave pri predstavljanju novog Zakona o referendumu. "Novosti u ovom zakonodavnom uređenju idu u smjeru da se glas građana čuje da na lakši način građani mogu utjecat na donošenje političkih odluka", Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Image
Novi detalji /

VEM objavio zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz: 'Protivim se ovom zaključku'

Image
Novi detalji /

VEM objavio zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz: 'Protivim se ovom zaključku'

Novosti u Zakonu o referendumu 

Vrijeme za prikupljanje potpisa produljuje se s 15 na 30 dana. Građanske inicijative moći će promatrati cijeli proces, uključujući i provjeru valjanosti potpisa. Za kontrolu provedbe bit će zaduženo Državno izborno povjerenstvo. Jedinice lokalne samouprave će morati besplatno osigurati lokacije za prikupljanje potpisa. Jasnije se definira što je valjan potpis i kakvo treba biti referendumsko pitanje. Ako je inicijativa valjana, Sabor referendum mora raspisati u roku od 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative Narod odlučuje nisu zadovoljni. Iako su neki od njihovih prijedloga ispunjeni, kažu da još nisu usklađeni registar i popis birača, a traže i digitalizaciju procesa.

"U vrijeme kada je više od pola milijuna građana u Hrvatskoj popisalo se putem sustava eGrađanin mi nismo vidjeli prijedlog da se može preko tog sustava ili slične aplikacije dati kako potpis za referendumsku inicijativu, tako i samo glasanje", kaže Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative "Narod odlučuje".

Ni oporba nije zadovoljna Vladinim prijedlogom. "Andrej Plenković, odnosno aktualna Vlada RH sigurno neće ići prema liberalizaciji skupljanja potpisa, nego će na jedan perfidan način prikazati to kao liberalizaciju, a zapravo će otežati prikupljanje potpisa. Daj Bože da se varam, ali mislim da to ne odgovara istini", kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

"Ako doista želimo referendumsku Hrvatsku, ukoliko doista nam to je na umu da se demokratizira društvo, onda moramo omogućiti elektroničko prikupljanje potpisa.", kaže Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporbene političke stranke, naravno, populistički se odnose prema ovom prijedlogu, ne znam da li su ga uopće pročitali", odgovorio je ministar pravosuđa Malenica.

Upravo su Suverenisti, Most i Domovinski pokret najavili prvu iduću referendumsku inicijativu, onu o uvođenju eura. Plan im je požuriti da se provede prema aktualnom Zakonu, jer ne vjeruju Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi dobili jamstvo Andreja Plenkovića da će ovaj novi Zakon biti izglasan u roku par tjedana, što je uvijek moguće ako to bude volja Vlade i ako je on bolji, a ja znam da nije, onda ćemo se strpiti par tjedana", kaže Zekanović.

Hoće li novi zakon omogućiti direktniju volju građana, tek će se vidjeti, ali odlukom o besplatnim lokacijama za prikupljanje potpisa izbjeći će se situacije iz prošlosti poput one u kojoj je bivši gradonačelnik Veljko Obersnel u Rijeci zabranio prikupljanje potpisa za referendum protiv ratifikacije Istanbulske konvencije ili slučaja u kojem je bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zbog besplatnog ustupanja gradskih lokacija Željki Markić završio na sudu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo