PRIPREMITE SE NA NAJHLADNIJA JUTRA / Nemojte da vas zavara lijepo i sunčano vrijeme: Meteorologinja najavljuje snijeg i kišu

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 7, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva

30.1.2023.
7:59
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, u unutrašnjosti ujutro ponegdje moguća magla, a navečer i u noći na istoku moguće slabe kratkotrajne oborine, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar većinom slab jugozapadni, na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, a ujutro još ponegdje uz obalu bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 7, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 7 i 12 stupnjeva Celzija.

Ponedjeljak: Nakon hladnog jutra stižu sunčanija razdoblja

Stiže sunce i izraženiji minusi. Najhladnija jutra ove zime! Ali, dnevne temperature - rastu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo dva oblačna tjedna u nizinama, slijedi nam jedan tjedan uz sunčana razdoblja. U zimskim mjesecima razvedravanje znači izraženije noćno ohlađivanje, stoga su na snazi za cijelu unutrašnjost i riječku regiju žuti meteoalarm DHMZ-a, zbog niskih jutarnjih temperatura, prognoza je RTL-a.

Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio dana u nizinskoj Hrvatskoj bit će sunčaniji, uz povremeno više oblaka na istoku i više temperature: oko 3 °C u Slavoniji do oko 5 °C u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U unutrašnjosti Dalmacije će temperatura porasti do 8 °C.

Na moru će i po podne ostati pretežno sunčano. Bura će i uz obalu okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak pa će se činiti ugodnije nego prethodnih dana, uz 10 °C na sjevernom Jadranu do 12 °C u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopno: U nastavku tjedna sunčano uz hladna jutra

Na kopnu će sve do četvrtka biti uglavnom sunčano uz vrlo hladna jutra i česti mraz, ali uz postupno sve više dnevne temperature.

U drugom dijelu tjedna stiže promjena vremena: sa sjevercem će zahladnjeti, bit će oblačnije uz mjestimične i uglavnom slabe oborine. U petak će oborina na granici kiše i snijega biti još na zapadu, a u subotu očekujemo uglavnom kišu na istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obala: Sunčano u prvoj polovici tjedna

Hladna zimska jutra očekuju se i na moru, osobito još u utorak na sjevernom Jadranu uz mraz. Sve do četvrtka na moru neće nedostajati sunčanog vremena. No u četvrtak, dakle, prolazno u Dalmaciju stiže slaba kiša, a u noći na petak i na sjeverni Jadran.

Uz vjetar promjenjiva smjera, povremeno i prolazno jači, temperatura e neće znatnije mijenjati. Vikend se čini povoljniji nego što će biti na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević prognozirala je da od srijede ponovno raste vjerojatnost za oborinu. Već u srijedu poslijepodne tako prolazno može pasti koja kap kiše na srednjem i južnom dijelu Jadrana, kao i na istoku unutrašnjosti, gdje može zalepršati koja pahulja snijega.

I četvrtak u dijelovima unutrašnjosti može biti slabog snijega, kiše u Dalmaciji. U danima vikenda diljem unutrašnjosti snijeg bi mogao biti češći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKI NISU IMALI SREĆE /

Krkljanac na Sljemenu: Sezona zimskih radosti je počela, autom je gotovo nemoguće doći do skijališta

Image
NEKI NISU IMALI SREĆE /

Krkljanac na Sljemenu: Sezona zimskih radosti je počela, autom je gotovo nemoguće doći do skijališta

HAK: Kolnici mjestimice skliski, a ponegdje ima i magle

Kolnici su jutros mjestimice vlažni i skliski, a ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na vlažnim dijelovima kolnika, osobito na mostovima i nadvožnjacima, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače se poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na 49.+300 km između čvorova Novigrad i Karlovac u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru i Lici: DC23 Kapela-Žuta Lokva; DC42 u mjestu Poljanak; DC218 Bjelopolje-Donji Lapac-GP Užljebić; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac; ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; na pojedinim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije; na pojedinim županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje); LC Brod Moravice-Vele Drage-Razdrto zatvorene su za sav promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez dužih čekanja na granici

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su ŽC3253 između Košutarice i Mlake; LC67209 Veliki Prolog- Draževitići; LC50118 Floričići-Jakomići; LC67207 Vrgorac-Orah (preko polja). Zbog aktivnog klizišta na državnoj cesti DC5 dionici Okučani-Lipik vozi se usporeno, uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 30 km/h.

Na DC47 Trokut (g.ž.PS)-čvor Novska (A3)-Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica (D30)-Dvor (D6) zbog visokog vodostaja rijeke Une i oštećenog kolnika zabranjuje se promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i ograničava se brzina na 40 km/h. Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo