SVE ŠTO TREBATE ZNATI O TOPLINSKOM VALU / Do kad će trajati, što napraviti i što piti osim vode: 'Temperature će ići i do 38 stupnjeva!'

Image
Foto: HRT/Screenshot

'Jedno od obilježja takvih klimatskih promjena su ovakve ekstremne vremenske situacije'

20.6.2021.
8:23
HRT/Screenshot
VOYO logo

Prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a otkrila je sinoć u Dnevniku HRT-a da će toplinski val u Hrvatskoj vjerojatno trajati barem do petka te da će temperature biti iznad 35.

"Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već sutra u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna", rekla je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da temperatura već u utorak i srijedu može dosegnuti 35 pa i 38 stupnjeva u unutrašnjosti Dalmacije, ali i središnjoj, pa čak i istočnoj Hrvatskoj.

"Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme, i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val", rekla je Mikuš Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRUĆE JE, A BIT ĆE I GORE /

Uskoro će temperature doći jako blizu 40: Stručnjaci savjetuju kako se zaštititi

Image
VRUĆE JE, A BIT ĆE I GORE /

Uskoro će temperature doći jako blizu 40: Stručnjaci savjetuju kako se zaštititi

Ekstremne vremenske situacije

Jurković tvrdi da živimo u vremenu klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, a "jedno od obilježja takvih klimatskih promjena su ovakve ekstremne vremenske situacije".

"Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš", poručila je Mikuš Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se mnogi raduju ljetu,no liječnici upozoravaju da treba izbjegavati sunce, zaštititi glavu i piti dovoljno tekućine jer ovakve vrućine mogu izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.

"Ne samo običnu vodu piti, nego je preporuka piti i napitke koji u sebi imaju elektrolite, znači izotonične napitke", upozorio je za HRT Darko Sinjeri, spec. hitne medicine, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo