PROFESOR S PMF-A KRITIZIRAO STOŽER: / 'Ove posljednje odluke ne djeluju sasvim koherentno. Izgubio je povjerenje'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

'U nekom trenutku taj Stožer je izgubio povjerenje građana, jer je bio duboko ispolitiziran'

13.7.2020.
16:12
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Damir Bakić s PMF-a u Zagrebu i zastupnik u Saboru iz platforme Možemo!, objasnio je za N1 kakav utjecaj na borbu protiv epidemije još uvijek ima to što su neki članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite bili istaknuti HDZ-ovi kandidati.

Bakić smatra da je Nacionalni stožer civilne zaštite tijelo koje je Hrvatskoj doista potrebno, što se pokazalo u prvim tjednima epidemije koronavirusa. Međutim, dodaje kako povjerenje nije dugo trajalo. "U nekom trenutku taj Stožer je izgubio povjerenje građana, jer je bio duboko ispolitiziran."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKRŠAJ INTELEKTUALACA IZ MOŽEMO! I PAMETNO: /

Bakić napao Puljka da je izrekao dvije krupne lažu, splitski profesor brzo odgovorio: 'Tužan sam...'

Image
OKRŠAJ INTELEKTUALACA IZ MOŽEMO! I PAMETNO: /

Bakić napao Puljka da je izrekao dvije krupne lažu, splitski profesor brzo odgovorio: 'Tužan sam...'

Nekoherentne odluke

Kaže kako je to povjerenje neophodno što prije ponovno uspostaviti. "Još uvijek i ove posljednje odluke ne djeluju sasvim koherentno. Problem je u tome što izbori nisu daleko iza nas. Neki od članova stožera bili su istaknuti kandidati na izborima. Neki od njih su izrazito djelovali sa stranačkih pozicija", objasnio je Bakić.

Dodaje da zeleno-lijeva koalicija ne namjerava biti prepreka u ponovnoj uspostavi povjerenja te da neće u tome odmagati. Cilj je, kako kaže, da građani budu uvjereni da se Hrvatska ovoj krizi suprotstavlja odmjereno i koherentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konsenzus oko borbe protiv krize

Upita hoće li se Možemo! odazvati, zasad neslužbenom, pozivu premijera Andreja Plenkovića svim parlamentarnim strankama da se postigne konsenzus oko ključnih točaka borbe protiv krize, kaže kako su za to čuli preko medija i da nisu još vidjeli nikakav poziv, tako da ne znaju o čemu se radi.

"Posavjetovat ćemo se s kolegama iz drugih parlamentarnih stranaka. Očekujemo vidjeti brze korake prema donošenju zakona o obnovi Zagreba i okolice", odgovorio je Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ministarstava, smatra da nije toliko bitno spajanje, iako jest činjenica da bi se neka mogla spojiti. Puno važnije je prema njemu da ministarstva funkcioniraju usklađeno i efikasno te da su uspješna.

ZELENO-LIJEVA KOALICIJA OPTUŽILA VLADU: ‘Dugoročno ste zanemarivali školski sustav, dezertirali ste na obrazovnom planu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O reformi obrazovanja

Bakić smatra da je nemoguće predvidjeti što je plan nove vlade Plenkovića po pitanju obrazovanja, prvenstveno zato što se sad očekuje na ministarstvo preuzme netko iz HDZ-a. "Nejasno je s koliko će žara i energije nastaviti reforma koja se kani nastaviti", kazao je.

"Smatramo da se ovdje nije radilo o reformi u punom smislu riječi. Nešto se poduzelo, dobili smo program Škola za život. Ali se nije provela reforma u punom kapacitetu. Treba ponovo pogledati, reafirmirati cjelovite dokumente kurikularne reforme i punim kapacitetom pristupiti kompletnoj reformi obrazovanja. Tu mislimo na predškolski odgoj, na produljenje osnovnoškolskog obrazovnaja sa osam na devet godina", rekao je i istaknuo da "prava reforma nije u punoj mjeri niti krenula".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Radovana Fuchsa, koji se spominjao kao kandidat za ministra, rekao je da je javno iskazivao nepovjerenje prema Blaženki Divjak i onome što je ona radila.

Ozbiljne posljedice rektorove odluke

Kada je u pitanju Filozofski fakultet u Zagrebu i rektorova suspenzija dekanice Vesne Vlahović-Štetić, Bakić je rekao da je to još jedna afera na sveučilištu, da je to još jedan čin nasilja nad fakultetom, te da će odluka Damira Borasa imati "ozbiljne posljedice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po statutu Senat takvu odluku mora prihvatiti ili opozvati. Sada je na Senatu da preuzme svoju odgovornost", kazao je. "Ne radi se o tome da je riječ o nečijem protupropisnom djelovanju, nego je riječ o direktnoj antagonizaciji fakuleta, prema svim nastavnicima i studentima", dodao je Bakić.

Dodajela počasnog doktorata Bandiću

Smatra da je sporno to što je Borasa najavio dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću, što je naišlo na velika protivljenja i što se odužilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo se o toj odluci šuti. Indikativno je da je taj postupak utihnuo i da je na neki način zamrnut. Zaista je neobično da se jedan postupak dodjele počasnog doktorata toliko oduži", kazao je Bakić.

Potvrdio je da doista jest slučaj da se "titula počasnog doktorata u Borasovom mandatu u velikoj mjeri koristi za političke signale".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo