MORAT ĆEMO SE SAŽIVJETI S NOVOM VALUTOM / Procurilo iz izvora bliskih Ministarstvu: Ništa od produljenja roka iskazivanja cijena u eurima i u kunama

Od izvora bliskih Ministarstvu financija doznaje se da nisu skloni mijenjati zakon i odstupati od preporuka Europske komisije da se dvojne cijene drže najviše godinu dana

11.10.2023.
20:25
VOYO logo

Manje od tri mjeseca preostalo je do kraja obveze trgovaca da cijene iskazuju dvojno u kunama i u eurima. Udruge potrošača žele da tako ostane i iduće godine. Sutra će to i službeno zatražiti od premijera.

No, kako doznaje RTL, u Vladi, čini se, za prijedlog udruga nemaju sluha. Od izvora bliskih Ministarstvu financija doznaje se da nisu skloni mijenjati zakon i odstupati od preporuka Europske komisije da se dvojne cijene drže najviše godinu dana. Pa će se svi, koji dosad nisu, morati saživjeti s eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarala sam s ljudima iz Ministarstva gospodarstva i svi argumenti su na našoj strani, odnosno na strani potrošača. To ih ništa ne košta, samo treba izmijeniti Zakon i odrediti primjenu još jednu godinu, a puno bi pomoglo ljudima", rekla je Ana Knežević, predsjednica "Udruge potrošača".

"Mi se nećemo moć snalaziti, bolje da ostanu kune i onda si možemo preračunavati. Ovako će biti jako teško, ja sam za to da ostanu", kaže Ankica Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci su protiv

"Smatram da je bolje da su cijene samo u eurima da se ljudi lakše naviknu na valutu koju koristimo. Smatram da je godinu dana dovoljna prilagodba za takvo nešto", mišljenja je Ivan Dobrinković.

Image
MRAČNA PRIČA IZAZVAT ĆE VAM MUČNINU /

Euro stiže u Hrvatsku, a znate li što se dogodilo kada smo prvi put uvodili svoju valutu? Neke bi ovo moglo šokirati

Image
MRAČNA PRIČA IZAZVAT ĆE VAM MUČNINU /

Euro stiže u Hrvatsku, a znate li što se dogodilo kada smo prvi put uvodili svoju valutu? Neke bi ovo moglo šokirati

Da kuna živi s eurom i u idućoj godini, žele i zastupnici MOST-a koji su u saborsku proceduru već uputili izmjene zakona. "Cijena u kunama je toliko mala da je povećalom morate tražiti i to u trenutku dok je dvojno iskazivanje cijena i dalje nužno", rekla je zastupnica Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci poručuju da dvojno iskazivanje cijena nije samo pisanje dviju valuta na etiketi proizvoda te da to uključuje i brojne pozadinske procese.

"Od dvostrukog praćenja promjene cijena, dvostrukog obračuna platnih lista djelatnika, dvostrukog iskazivanja cijene u oglasima, katalozima i drugim oblicima promocije... Dakle - dvostruko više posla. Važno je napomenuti da veliki broj trgovaca preračunava cijene 'ručno', što uzima nebrojeno radnih sati", rekla je Marija Slovjak iz Udruga trgovine i logistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošačke udruge strahuju da bi ukidanje dvojnog iskazivanja moglo dovesti do novih poskupljenja, što trgovci odbacuju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo