PROCURILA PISMA PRALJKA SUPRUZI: / 'Morat ćeš ih objelodaniti kako bi spriječila laži i jadnu psihologiju'

Image
Foto: ICTY
28.2.2018.
20:15
ICTY
VOYO logo

Slobodan Praljak šokirao je hrvatsku i svjetsku javnost kada je, nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda za ratni zločin, u sudnici popio otrov. UN-ovi istražitelji koji su radili na njegovu slučaju diplomatskim su putem nedavno Praljkovoj supruzi dostavili njegova pisma.

Poslao dva pisma

Kaća Praljak dobila je dva pisma, a oba su napisana u ponedjeljak 27. studenoga, dva dana prije objave pravomoćne presude, piše dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno', napisao je u pismu naslovljenom obitelji. Njegova odvjetnica, nakon što je sve prikupila, kaže kako nije iznenađena njegovom odlukom.

'Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane, od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno', rekla je odvjetnica Nika Pinter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo je pismo naslovio na suprugu Kaću.

'Kaća, mislim da ćeš pismo 'Obitelji' morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd', napisao je Praljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se kako je došao do otrova

UN-ova istraga pokazala je kako se ne može utvrditi kako je otrovni cijankalij dostavljen Praljku. O tome posebnu istragu vodi i policija Kraljevine Nizozemske.

'Po nizozemskim propisima, dopušteno je i samoubojstvo i pomaganje u samoubojstvu i eutanazija. Prema tome, vodi se istraga, a vodi se zbog suda, jer je sud to tražio i želi utvrditi što se doista dogodilo', rekla je Pinter koja, osim pisama, nije još od nadležnih u Nizozemskoj dobila posebna očitovanja o okolnostima Praljkova samoubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo