'Proces Sanaderu prilika da se preispita uloga Kosor'

'Netko može postati pokajnik, ali ni on nije sasvim oslobođen odgovornosti nego mu ona eventualno može biti ublažena.

18.12.2010.
15:32
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović priznao je da, da kada se prije godinu dana kandidirao za predsjednika, nije bio svjestan da je korupcija tako duboko ukrojenjena u državnim tijelima.

"Moram priznati da nisam bio toga svjestan. Osim toga, pravosuđe tek treba ocijeniti je li gospodin Sanader vrh korupcijske hobotnice ili nije. Hrvatska je, nažalost, visoko korumpirana država kojoj je nužno potreban zaokret, nova pravednost i potpuno neovisno pravosuđe i policija. Mislim da je taj proces jačanja neovisnosti pravosudnih tijela i policije sada evidentan...", rekao je Josipović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li Mladen Bajić biti danas glavni jamac neovisnog pravosuđa, s obzirom da je sedam godina bio poslušan Sanaderu, Josipović odgovara:

"Za otvaranje ovakvih procesa moraju se posložiti određene društvene okolnosti. Koliko je državno odvjetništvo znalo, a koliko nije znalo, o tome bi se moglo razgovarati. Kao i policija, uostalom. No sada su se stvorili općedruštveni i politički uvjeti, sada se radi onako kako treba, kako društvo očekuje, i bilo bi kontraproduktivno da ono što nam se sada odvija pred očima, što se ipak pokreće u dobrom smjeru, dovodimo u sumnju zbog činjenice da u nekim prijašnjim vremenima nije bilo uvjeta za to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik smatra da nitko od osumnjičenih političara ne bi smio dobiti oprosnice za eventualna vlastita kaznena djela samo ako optuže bivšeg premijera.

Objašnjava kako netko može postati pokajnik, ali da u tom slučaju nije sasvim oslobođen odgovornosti nego mu ona eventualno može biti ublažena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je način na koji funkcioniraju sva pravosuđa u svijetu koja se bore s problemom korupcije: bez nekoga tko je insider ne može se otkriti višu razinu kriminala. Prema tome, procjenjuje se kolika moralna i kriminalnopolitička te operativna dobit od toga da, nudeći manju kaznu jednome od nižerangiranih krivaca, dođemo do glave zločinačke organizacije. Često se ljudi pitaju o moralnosti takvog pristupa, ali to je mehanizam koji poznaju sva pravosuđa u svijetu, mehanizmi bez kojih bi borba protiv mafije bila nemoguća", kaže predsjednik.

Na pitanje vjeruje li da premijerka Kosor i ministri nisu ništa znali i jesu li mogli previdjeti korupciju ovakvih razmjera, Josipović je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno se svima koji su na političkoj sceni može prigovarati zašto nisu bili oprezniji. Ali upravo se kroz ove postupke koji se pokreću otvara prilika da se preispita svačija uloga. Vidio sam danas da će svjedočiti i premijerka Kosor. Eto prilike da se propita i njezina uloga, bilo čija uloga. Ponovno ističem, mislim da je riječ o pozitivnom i nezaustavljivom procesu".

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012180063006 arti-201012160100006 arti-201008130134006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo