PROBLEMI ZA TVRTKU ČIJI SU VLASNICI - RADNICI: /

Pokrenut predstečajni postupak, račun blokiran, a zaposlenici traže novac

Image

Jedina hrvatska tvrtka čiji su vlasnici radnici podnijela je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka zbog više od 20 milijuna kuna potraživanja

11.2.2021.
12:20
VOYO logo

Trgovački sud u Varaždinu otvorio je predstečajni postupak nad tvrtkom Itas-Prvomajska iz Ivanca. To je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja funkcionira po principu radničkog samoupravljanja, odnosno zaposlenici su ujedno i njeni vlasnici. Sud je već pozvao vjerovnike da prijave svoje tražbine koje će biti ispitane i zbrojene na ročištu 18. ožujka.

Prijedlog predstečajnog postupka pokrenula je sama tvrtka, koju vodi sindikalac, suvlasnik i izvršni direktor Dragutin Varga, javlja Večernji. Kao razlog naveo je nesposobnost za plaćanje, jer je račun tvrtke još 16. listopada blokiran zbog tri milijuna kuna duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAVNO OBJAVLJEN POPIS DUŽNIKA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI: /

Pola tvrtki sa 'sramotne liste' ima preko milijun kuna duga

Image
JAVNO OBJAVLJEN POPIS DUŽNIKA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI: /

Pola tvrtki sa 'sramotne liste' ima preko milijun kuna duga

Nisu pomogla ni bespovratna sredstva

Tvrtka je 2019. zabilježila 5,6 milijuna kuna gubitka zbog krize na njemačkom tržištu, gdje najviše i posluju, a pandemija koronavirusa im je dodatno otežala proboj na tržište. Spas su vidjeli u dodjeli bespovratnih 5,4 milijuna kuna koje su dobili od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za projekt proizvodnje i sastavljanja punionica za električne automobile. No, projekt je pod znakom upitnika, iako su prve punionice, razvijene u suradnji s jednom slovenskom tvrtkom, već isporučene. Naime, refinanciranje tvrtke nije uspjelo, a poticaji nisu iskorišteni zbog već spomenute blokade računa.

Prema planu restrukturiranja kojeg je Varga dostavio sudu, tvrtka je od 2016. do 2018. imala oko 30 milijuna kuna godišnjih prihoda koji su 2019. smanjeni na 24,4 milijuna, a prošle godine na 16,6 milijuna kuna. Za ovu godinu predviđaju spor oporavak tržišta i povratak na otprilike 22,8 milijuna kuna ostvarenih prihoda. No, da bi mogli tako poslovati, moraju restrukturirati dug. Stoga predlažu otpis 30 posto tražbina i otplatu ostatka u roku od devet godina uz jednu godinu počeka. Tražbine radnika iznose 5,2 milijuna kuna, a u drugom isplatnom redu je potrebno namiriti 15,7 milijuna. Ondje su najveći vjerovnici dvije banke i Ministarstvo financija. Među vjerovnicima su i komunalna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesna naplata u stečaju

Naplata u slučaju stečaja bi, navode, bila vrlo neizvjesna, pa smatraju da to ne bi bio dobar scenarij. Vlasnička struktura je takva da 55 posto dionica ima sama tvrtka, 41 posto zaposlenici i bivši zaposlenici, a četiri posto ostali dioničari, odnosno pravne osobe, pa bi u slučaju stečaja naplata bila vrlo neizvjesna. Otkako su 20005. radnici predvođeni Vargom preuzeli tvornicu, smijenili su više direktora. Nakon odlaska posljednjeg, Varga je sam preuzeo vođenje tvrtke. Prije godinu dana je štrajkao glađu, jer na računu nije bilo novca za isplatu plača za 160 radnika. Onda je došla pandemija, a agonija se nastavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo