'DAN D' ZA MATURANTE /

Ovoga tjedna znat će se prvi privremeni rezultati mature, evo i kada

Image
Foto: RTL Danas

Maturanti od tog trenutka imaju 48 sati za prilaganje žalbi na bodovanje ispita u sustavu Postani student

9.7.2024.
13:53
RTL Danas
VOYO logo

Srijeda 10. srpnja bit će 'dan odluke' za maturante. Tada, naime - točno u podne - izlaze privremeni rezultati mature.

Maturanti od tog trenutka imaju 48 sati za prilaganje žalbi na bodovanje ispita u sustavu Postani student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) pri objavi privremenih rezultata navest će i detalje postupka ulaganja žalbe, a naglašavaju da se svi prigovori podnose isključivo putem sustava Postani student, piše Srednja.hr. Odnosno, pošaljete li ih, primjerice, mailom ili poštom, neće se uvažiti.

Image
NEKI PANIČARE, DRUGI KARTAJU /

Prošla državna matura, oboren rekord u pokušaju muljanja! Oduzeto najviše mobitela

Image
NEKI PANIČARE, DRUGI KARTAJU /

Prošla državna matura, oboren rekord u pokušaju muljanja! Oduzeto najviše mobitela

Također, 10. srpnja od 14 sati ljestivica poretka za upise na fakultete postaje privremena. Istoga dana NCVVO objavljuje obično i pragove prolaznosti na ispitima za tekuću kalendarsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privremeni rezultati bit će objavljeni na press konferenciji 10. srpnja 2024. u 13 sati u prostorijama NCVVO-a", odgovorili su na upit Danas.hr-a.

Kažu nam da će službeni rezultati biti objavljeni 17. srpnja u 12 sati te ističu da objava službenih rezultata mature ne uključuje i podatke o poretku maturanata na listama željenih fakulteta jer to nije u nadležnosti NCVVO-a.

Za Danas.hr objasnili su i proceduru podnošenja prigovora.

"Prema Pravilniku o polaganju državne mature učenik odnosno pristupnik može podnijeti prigovor na bodovanje ispita. Rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita je 12. srpnja 2024. u 12.00 sati. Pisani prigovor na bodovanje ispita može se podnijeti u roku od 48 sati od objave rezultata ispita, a u njemu mora biti navedeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost", kažu nam iz NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovore učenici podnose školskom ispitnom povjerenstvu, odnosno ispitnom koordinatoru u školi.

"Ostali pristupnici prigovor podnose Centru na način da prigovor sami upisuju na svojoj stranici u sustavu Postani-student.hr na poveznici Moji prigovori. Odluku o prigovoru učenika odnosno pristupnika na bodovanje donosi Centar u roku od pet radnih dana od isteka roka za podnošenje prigovora na bodovanje ispita. Učenik odnosno pristupnik koji nije zadovoljan odlukom Centra može u roku od jednog dana od dana donošenja odluke podnijeti prigovor na odluku Centra Upravnom vijeću Centra koje donosi odluku u roku od dva dana od dana primitka prigovora", objašnjavaju iz NCVVO-a,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da će detaljnu proceduru podnošenja prijava objaviti uoči objave rezultata na naslovnici stranice Postani-student.hr.

Iz NCVVO-a nam kažu da je maturi pristupilo 29 188 pristupnika, ali ne mogu reći za koji su studij iskazali najveći interes jer NCVVO nije nadležan za upis u studijske programe.

POGLEDAJTE VIDEO: Ove godine na državnu maturu pristupilo je skoro 30 tisuća maturanata. Za neke stres nije gotov - slijede prijemni

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo