Priprema se od tijesta i sira, ali nije pita nego prisnac. Autohtono jelo zadarskog zaleđa po istoj se recepturi priprema stoljećima. Nekadašnje jelo za posebne prigode okupilo je po 13. put za redom nekoliko tisuća ljudi u Zelengradu kraj Obrovca.
Prisnac - jednostavno, a ukusno jelo koje se priprema samo u Bukovici I Ravnim kotarima dobilo je cijeli svoj festival, a poklonike ima odavno.
''Redovito dolazim zadnjih 20 godina. A eto, ja malo zaboravio'', kazao je Joso Katuša iz Medviđa.
''Slušaj majko moju pjesmu….volio sam ja tu kobru, neka joj je oprošteno'', rekao je Mladen Vrkić iz Medviđa.
Autohtona delicija zadarskog zaleđa priprema se od tijesta, sira, skorupa i jaja, ali ključna je vatra.
''Prisnac se mora peći pod pekom….svaki je dobar ako je domaći'', izjavila je Divna Baković iz Banjevaca.
''Prisnac je desert…konzumira se kod nas od antike, u posebnim prilikama'', rekao je Radivoj Mitrović iz Zelengrada.
Za one kojima je prisnac samo desert organizatori su pripremili i druga jela.
''Junetina, veprovina, jelen…to ima 500 kila'', kazao je Mićo Katuša iz Biograda.
Jelo koje je privlačilo najviše pažnje nije ispod peke, nego na ražnju. Jedan vol od 330 i jedan od 380 kilograma. Pekli su se 12 sati.
''Malo ulje, malo sol…treba biti sočno'', rekao je Duško Zubčić iz Pridraga.
Uz druženje I dobru hranu recept uspjeha ove fešte je jednostavan
''Hrana je besplatna….ostalo sponzori pokriju'', kazao je Tomislav Čirjak iz Popovića.
Zelengradski Prisnac Fest već godinama nije samo mjesna fešta nego i turistički gastro adut.
Organizator Ivica Mitrović pojasnio je kako se spreman mega peka napravljenoj isključivo za prisnac. Za veliki prisnac trebat će oko 200 kila jaja, začina, base i skorupa. Cijeli festival je krenuo s ciljem da se malo oživi ruralni kraj.
''Kad idem gradom bar me dvoje ljudi pita, Ivice kad će fešta bit'', kazao je Mitrović.