pogled u prošlost / Prisjetili smo se kojim su hrvatskim zločincima nakon osuđujuće presude oduzeta odlikovanja

Osuđivanje generala Praljka i njegovih suboraca za ratne zločine na haaškom sudu potegnula je mnoga pitanja u hrvatskoj javnosti. mi Vam donosimo pregled prethodnih postupaka naših vladajućih u slilnim situacijama po pitanju oduzimanja odlikovanja

12.12.2017.
19:16
VOYO logo

Osuđivanje generala Praljka i njegovih suboraca za ratne zločine na haaškom sudu potegnula je mnoga pitanja u hrvatskoj javnosti. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne želi im oduzeti odlikovanja, zakon je po tom pitanju klimav, a mi Vam donosimo pregled prethodnih postupaka naših vladajućih u slilnim situacijama. 

A kako su se oduzimala odličja u Hrvatskoj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi general kojemu je oduzeto odlikovanje bio je Ivan Korade, koji se proslavio dizanjem zastave na kninskoj tvrđavi. Sumnjičilo ga se za ratne zločine kod Mrkonjić Grada, a čin general bojnika i odlikovanja oduzeta su mu zbog pokolja u rodnom selu Velikoj Veterničkoj u kojem je ubio petero ljudi i na kraju i sebi presudio. Oduzeto mu je ukupno sedam odlikovanja.

Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine, oduzet je čin general - bojnika i ukupno sedam odlikovanja. Učinio je to 2010. na početku predsjedničkog mandata Ivo Josipović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mirko Norac osuđen je za zločine u Gospiću i Medačkom džepu, zbog čega mu je bivši predsjednik Stipe Mesić 2009. oduzeo sedam odlikovanja, a godinu dana poslije, oduzet mu je i čin general bojnika.  

Mesić oduzima iste godine osam odlikovanja i jednu medalju - Vladimiru Zagorcu, osuđenom zbog krađe MORH-ovih dragulja vrijednih 39 milijuna kuna. Iako u vrijeme Domovinskog rata nije proveo ni dana na bojišnici, Zagorec je imao čin general bojnika i bio je građanin s najviše odlikovanja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu, osuđenom na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo, te zbog korupcije i zloupotrebe položaja i ovlasti u procesu Ina–MOL, Josipović oduzima čin pukovnika i šest odlikovanja - ona najviša državna, kako je rekao, zbog zlouporabe povjerenja hrvatskih građana.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo