reforme prevelik zalogaj? / Prijevremeni izbori sve realnija opcija, i predsjednik Sabora priznaje: 'HDZ-ova većina je tanka'

Prijevremeni izbori sve su realnija opcija. Klimavih 76 ruku HDZ-u nije dovoljno za silne reforme koje su najavili. Priznaju to uostalom i sami

5.9.2018.
18:45
VOYO logo

Već dugo se šuška o mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima - a da o njima razmišlja i Vlada, potvrdio je jučer na pitanje RTL-a premijer Andrej Plenković.

Matematika je jednostavna - klimavih 76 ruku HDZ-u nije dovoljno za silne reforme koje su najavili. Priznaju to i sami nakon što je premijer za stol danas sjeo sa svim partnerima. Sudeći prema izjavama nakon sastanka, vladajući su spremni i na nesvakidašnje taktike - samo da neki zakon prođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči okupljanja koalicijskih partnera šef Sabora je otkrio taktiku za održavanje tanke većine... za koju je presudan - dobar imunitet zastupnika:

“Kad se netko razboli onda nećemo glasovati, jednostavno”, rekao je Jandroković na sastanku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi nakon sastanka pokušao objasniti:

“Od 90-ih godina je praksa kada vladajuća većina nema dovoljan broj glasova jer su neki na putovanjima ili su bolesni, onda se glasovanje prebaci", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jeseni, ako se Milinović vrati u Sabor, padaju na minimalnih 76 ruku. Da bi pokazali da većinu zaista imaju baš svi zastupnici koji podržavaju Vladu trebaju, zdravi ili bolesni, biti prisutni. 

Politički tajnik očito nesvjesno otkriva: "Situacija u vladajućoj koaliciji je odlična, brojčano stanje svakog dana sve je bolje", rekao je Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne otkriva više, a ostali ga HDZ-ovci demantiraju. Iz HSS-a, koji su vladajuće podržali na početku mandata, poruka:

"HDZ permanentno pokušava preuzeti HSS. To je njihova stara želja i boljka, ali ja kao predsjednik stranke Plenkoviću mogu odgovoriti onom starom pjesmom Bijelog Dugmeta 'Ne računaj na mene", odsječno je poručio Krešo Beljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa nakon što je premijer rekao da je spreman za sve opcije, pa i izbore, šef Kluba Branko Bačić podcrtava:

"Jedino je HDZ spreman za te izbore, kad bili da bili, prema tome, mi od tih izbora ne bježimo", 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, partnerima to i nije bliska opcija:

"Ako donosi novu vladu, bolju, stabilniju, onda možemo raspravljati o tome. Danas to ne vidim", rekao je Ivan Vrdoljak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A politički tajnik je ironičan:

"Uostalom, ako se nešto i dogodi, pa što se sekiramo, bit će premijer gospodin Pernar, neće biti gospodin Plenković, bit će netko drugi predsjednik sabora i stvar rješena, čemu se brinemo?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi izbori oporbi, osim Živom zidu, zaista bi mogli donijeti samo lošije omjere snaga.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo