OPASNOST IZA VLADINIH MJERA / Dio trgovaca tvrdi da po ovim cijenama gube novac, prognoziraju što sad slijedi: 'Neće biti svinjskog vrata...'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Proizvođači svinja strahuju da bi mjera, iako dobra za građane, mogla biti vrlo problematična za proizvodnju svinja, odnosno da bi mogla dovesti do pada proizvodnje i još većeg uvoza svinjskog mesa, a moguće i nestašice pojedinih kategorija svinjskog mesa na tržištu

11.9.2022.
16:07
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Od subote bi građani Hrvatske devet osnovnih prehrambenih proizvoda trebali plaćati po cijenama koje su niže za 20 do 34 posto, nakon što je na snagu stupila Vladina odluka kojom se limitiraju cijene, ulja, brašna, mlijeka, šećera, piletine i svinjskog mesa.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) Krešimir Kuterovac smatra da je mjera limitiranja cijena više populistička mjera nego mjera pomoći, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači svinja strahuju da bi mjera, iako dobra za građane, mogla biti vrlo problematična za proizvodnju svinja, odnosno da bi mogla dovesti do pada proizvodnje i još većeg uvoza svinjskog mesa, a moguće i nestašice pojedinih kategorija svinjskog mesa na tržištu.

"Rezultat će vjerojatno biti taj da, primjerice, svinjskog vrata s kostima neće biti, kao niti plećke bez kosti, nego će biti drugih kategorija, poput buta ili nekih drugih proizvoda, čija cijena nije ograničena", napominje Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenut će se uvozu

Predsjednik uprave maloprodajnog lanca NTL i predsjednik HUP-ove udruge trgovine Martin Evačić kazao da bi se trgovci mogli još više okrenuti uvozu kako bi njihove cijene bile u okviru Vladine odluke. Dodaje i da će Vladina odluka vjerojatno značiti i više mlijeka iz uvoza koje se po pojedinim lancima već prodaje po cijeni koju je Vlada odredila, dok je mlijeko domaćih proizvođača skuplje.

Image
TEŠKO SE DIŠE /

Do kad ćemo imati ovakve cijene? Hrvati sve češće odlaze u šoping van: 'Nevjerojatno koliko je tamo jeftinije'

Image
TEŠKO SE DIŠE /

Do kad ćemo imati ovakve cijene? Hrvati sve češće odlaze u šoping van: 'Nevjerojatno koliko je tamo jeftinije'

Rekao je da prema sadašnjim nabavnim cijenama nikome neće biti isplativo prodavati šećer po cijeni koju je odredila Vlada i to ne zato što na njemu neće zarađivati, nego zato što će na njemu gubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam za ostale trgovačke lance, možda oni uspijevaju dobiti i povoljniju cijenu, ali mi ćemo prema sadašnjoj računici gubiti po dvije kune na kilogramu šećera ako se budemo držali Vladine odluke“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo