ispitani svjedoci / Prijeti joj do pet godina zatvora: Majka koja je ubila svoju tek rođenu bebu puštena iz pritvora

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Slučaj mrtvog novorođenčeta pronađenog krajem veljače ove godine u obiteljskoj kući kod Ivanca šokirao je javnost

5.6.2019.
14:06
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Priča o mrtvom novorođenčetu koje je u veljači pronađeno u obiteljskoj kući kod u Dubravcu kod Ivanca uzdrmala je javnost. Proteklih dana osumnjičena majka puštena je iz istražnog zatvora, budući da su svi svjedoci ispitani, javlja Varaždinski.hr.

Podsjetimo, za slučaj je policiji dojavljeno iz Opće bolnice Varaždin. Policajci su na temelju naloga Županijskog suda u Varaždinu, uz prisutnost Općinskog državnog odvjetnika, pretražili kuću i njoj pronašli mrtvo novorođenče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono je prevezeno na odjel patologije, a obdukcijom je bilo utvrđeno da je dijete rođeno živo. 

"U njihovu dvorištu i u kući vidjeli smo Hitnu pomoć, policiju i pogrebnike. Prvo smo pomislili da se netko ubio. Poslije smo vidjeli i mali limeni lijes", kazali su tada stanovnici Dubravca te se odmah počelo sumnjati da je riječ o čedomorstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je po završetku kriminalističkog istraživanja protiv 28-godišnje majke podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Sumnjičilo je se za kazneno djelo usmrćenja. 

Kazneni zakon poznaje nekoliko vrsta usmrćenja. U ovome slučaju radilo bi se o tome, kako navodi Zakon, da "majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem opterećenja zbog trudnoće ili poroda kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenica je tada zadržana u istražnom zatvoru, a proteklih dana puštena je na slobodu. Tu informaciju i službeno je Varaždinskom.hr potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo.

"Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provodi istraživanje protiv okrivljenice radi kaznenog djela iz čl. 112. st. 2. Kaznenog zakona. Istražni zatvor protiv nje bio je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku. Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo ispitalo sve svjedoke, istražni zatvor je ukinut jer više nje bilo osnova za njegovo daljnje trajanje", stoji u odgovoru. 

Proširila se i glasina da su se tijekom istrage promijenile neke činjenice vezane uz taj slučaj, odnosno da je utvrđeno kako dijete nije rođeno živo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Općinsko državno odvjetništvo to je odbacilo. 

"U dosadašnjem tijeku istraživanja nedvojbeno je utvrđeno da je dijete rođeno živo, dakle nisu točne neslužbene informacije koje ste dobili", odgovorili su iz Općinskog državnog odvetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo