STOŽER IMA NOVE PODATKE: / U Hrvatskoj tri nova slučaja zaraze, objavili su iz kojih su županija; Na bolničkom liječenju je petero pacijenata

Image
Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

Dok je u Hrvatskoj jučer zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze, Brazil je postavio neslavni rekord kada je potvrđeno 34.918 zaraženih novim koronavirusom u jednom danu

17.6.2020.
7:14
Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2255 pozitivne osobe na koronavirus, a preminulo je 107
  • Dosad su se oporavile 2140 osobe, a na bolničkom liječenju su 4 osobe
  • Novozaraženi je s područja Zagrebačke županije
  • U svijetu je potvrđeno 8.137.913 zaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 4.249.501, a umrlo 439.585

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Slovenska infektologinja upozorava na opasnost unosa virusa iz inozemstva

17:39 Slovenska infektologinja Bojana Beović zauzela se u srijedu za zaoštravanje graničnog režima kako bi se spriječili novi importirani slučajevi zaraze koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla u razgovoru za Slovenski radio, povećani broj novih zaraza do kojih dolazi u Sloveniji zadnjih dana, a većinom su uvezeni iz zemalja s lošijom epidemiološkom situacijom, razlog su za zabrinutost.

Desetak novih slučajeva zaraze do kojih je zadnjih dana došlo posljedica su trenutačnog režima otvorenih granica, pa bi trebalo smanjiti mogućnost uvoza novih slučajeva zaoštravanjem režima ulaska iz zemalja u kojima epidemiološka situacija još nije pod kontrolom, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugerirala je da je riječ o zemljama na Balkanu s kojima Slovenci imaju najviše kontakata, prenose slovenski mediji.

Švedska 30. lipnja ukida ograničenja putovanja za 10 europskih država

17:35 Švedska od 30. lipnja ukida preporuku da se u deset europskih država ne putuje ako nije nužno, uključujući i Hrvatsku, objavilo je švedsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje za koje se ukida preporuka su Hrvatska, Grčka, Španjolska, Italija, Portugal, Slovenija, Francuska, Island, Belgija, Švicarska i Luksemburg.

"Za druge zemlje preporuka (da se ne putuje ako putovanje nije nužno) još uvijek vrijedi. Za zemlje van EU-a i Schengena ona će biti produljena do 31. kolovoza", rekla je ministrica vanjskih poslova Ann Linde na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranija preporuka da se ne putuje ako nije nužno, prvotno objavljena 14. ožujka i potom produžena 13. svibnja do 15. srpnja, vrijedila je za sve zemlje.

Koronavirus otkriven i na farmi kuna u Danskoj

17:08 Danske vlasti izvijestile su u srijedu o pojavi koronavirusa na farmi kanadskih kuna, najavljujući usmrćivanje životinja nakon što je širenje zaraze na farmama već izazvalo nedoumice u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer: Novozaraženi koronavirusom je iz Splita, no nastanjen je u Zagrebu

16:00 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je u srijedu kako je jedan od trojice novooboljelih od koronavirusa u proteklih 24 sata iz Splita, no nastanjen je u Zagrebu, a pozitivan mu je nalaz potvrđen testiranjem po povratku iz inozemstva.

"Od dijela obrađenih testova na klinici Fran Mihaljević u Zagrebu, pozitivna na Covid infekciju je jedna muška osoba s prijavljenim mjestom prebivališta u gradu Splitu, nastanjena u Zagrebu. Osoba je po dolasku iz inozemstva testirana na covid infekciju te je njegov nalaz pozitivan" navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 42 testa s područja te županije obrađena u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo svi su negativni na Covid 19 infekciju.

Ranije danas Nacionalni stožer civilne zaštite je izvijestio kako je "jedna novooboljela osoba iz Splitsko-dalmatinske županije, a dvije su iz Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ruskoj regiji Zabajkalski kraj situacija se pogoršava

14:26 - Tijekom jutarnjeg sastanka u ponedjeljak, Aleksander Ostrov, guverner regije Zabajkalski kraj na ruskom Dalekom istoku, dao je sumornu prognozu za pandemiju koronavirusa. "Situacija se pogoršava", rekao je. "Broj zaraženih osoba raste."

U nedjelju je Zabajkalski kraj dostigao vrhunac novih dnevnih infekcija od 89. U utorak je dostignut još jedan novi rekord od 93. To je nakon što je regija uspjela zadržati nove dnevne slučajeve većinom ispod 20 u travnju i oko 30 i 40 tijekom cijelog svibnja. Rospotrebnadzor, ruski zdravstveni čuvar, smatra da regija još nije spremna ukinuti ograničenja karantene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svemu, Zabajkalski kraj još uvijek planira trijumfalnu paradu 24. lipnja u znak obilježavanja 75. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu nad nacistima, javlja The Moscow Times.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj zabrana masovnih okupljanja moguća do kraja godine

14:20 - Zabrana događaja s većim brojem osoba bi u Njemačkoj na snazi trebala ostati do kraja listopada a možda čak i do kraja godine, proizlazi iz dokumenta njemačkih saveznih pokrajina oko kojeg bi one i savezna vlada u srijedu trebali raspravljati u Berlinu. "Masovni događaji poput narodnih i crkvenih slavlja te koncerata bi trebali ostati zabranjeni do kraja listopada", proizlazi iz dokumenta savezne pokrajine Bavarske koji bi trebao poslužiti kao podloga za raspravu premijera njemačkih saveznih zemalja a kako prenose njemački mediji.

Prema istim informacijama, masovna okupljanja bi trebala ostati zabranjena do kraja godine. Mjere poput nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu i trgovinama kao i održavanje razmaka od 1,5 metara bi trebali i dalje ostati na snazi "jer su se pokazali učinkovitima", navodi se u dokumentu. Popuštanja mjera bi trebalo biti kod ograničenja okupljanja građana u javnom prostoru i to na onaj dio koji se odnosi na pravilo o dozvoli okupljanja samo za osobe iz dva kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubuduće bi se mogle nalaziti i osobe koje pripadaju i tri i više kućanstava. Također bi i pravilo o razmaku trebalo biti ukinuto za osobe iz kruga poznanika ili npr. kolega s radnog mjesta. No građane se i dalje upozorava da minimaliziraju broj osoba s kojima održavaju redoviti kontakt. Vrtići i škole bi nakon ljetnih praznika trebali normalno početi s radom a pritom neće više važiti pravilo razmaka od 1,5 m. Nekoliko premijera saveznih pokrajina je apeliralo na svoje kolege da što više mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa ostane jedinstveno u svih 16 saveznih pokrajina.

Neke savezne zemlje, poput Tirinške i Brandenburga, ukinule su gotovo sve mjere, s iznimkom nošenja maski u javnom prijevozu i trgovinama i održavanja razmaka. O predloženim mjerama premijeri saveznih pokrajina bi u srijedu poslijepodne trebali raspravljati s kancelarkom Angelom Merkel. Ovo je prvi fizički susret premijera saveznih pokrajina i kancelarke Merkel nakon uvođenja mjera sredinom ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Japan donirao lijek protiv Covida-19 BiH

14:16 - Japan je danas donirao lijek “Avigan“ (favipiravir) Bosni i Hercegovini koji se koristi za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ovaj lijek je doniran u količini neophodnoj za liječenje 100 oboljelih pacijenata. Iako se lijek koristi za liječenje influence, pokazao se kao djelotvoran protiv SARS-COV-2 virusa. Potvrdio je ovo i ugledni bh. infektolog Bakir Nakaš za Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da lijek nije definitivno potvrđen kao sto posto lijek namijenjen za liječenje ove infekcije. Ovaj lijek je kao i neki drugi lijekovi, testiran i kao takav je dobio određene preporuke ljekara koji su na osnovu svog iskustva procjenili da bi se mogao koristiti kao takav. Vrijeme će biti najbolji pokazatelj ovog lijeka našim građanima", rekao je Nakaš. Navodi da se pokazalo da lijek dovodi do poboljšanja, zapravo da skraćuje bolest.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam slučajeva zaraze među drugoligašima u Engleskoj

14:00 - Engleska nogometna liga objavila je danas kako je registrirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom u tamošnjim drugoligaškim klubovima i to iz šet različitih momčadi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri novozaražena u Hrvatskoj

13:49 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 3, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2258. Jedna novooboljela osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, a dvije iz Grada Zagreba. Do sada je testirano 70712 osoba, od toga 186 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 5 osoba. Na respiratoru nema (0) pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2141, što je 1 novoozdravljeni u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 107.

Image
Foto: Daniel Kasap/POOL/HINA

11.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beros.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr .

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Blagi porast smrtnih slučajeva u Njemačkoj

13:25 - Njemačka bilježi blagi porast smrtnih slučajeva od Covida-19. U protekla 24 sata od ove bolesti umrlo je 30 ljudi, prema Institutu Robert Koch. RKI - Njemačka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti - izvijestila je da je od koronavirusa u zemlji ukupno umrlo 8830 ljudi. Njemačka je u utorak prijavila 345 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupno porastao broj zaraženih na 187.184, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tri nova slučaja zaraze koronavirusom u Sloveniji

12:57 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata putem 986 testova potvrđene tri nove zaraze koronavirusom, a nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu vlada u Ljubljani. Novi slučajevi zabilježeni su u Ljubljani, Kranju i Jesenicama, pa je ukupan broj do sada zabilježenih zaraza povećan na 1503, objavilo je ministarstvo zdravstva. Trenutačno je zbog covida-19 hospitalizirano sedam bolesnika, od kojih je jedan na odjelu intenzivne skrbi. U cijeloj Sloveniji još je 26 aktivnih slučajeva. Među zaraženima je do sada bilo 109 umrlih.


Ibuprofen, aspirin i naproksen 'mogu pogoršati Covid-19' i povećati rizik od smrti

12:55 - Ibuprofen i drugi protuupalni lijekovi protiv bolova mogli bi povećati vjerojatnost da će hospitalizirani pacijenti s koronavirusom umrijeti, pokazala je studija. Južnokorejsko istraživanje smrt i komplikacije kod pacijenata Covid-19 sugerira da uobičajeni lijekovi protiv bolova povećavaju rizik od smrti za 65 posto. A nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu povećati rizik od ozbiljnih srčanih ili bubrežnih komplikacija za 85 posto, pokazali su rezultati.

NSAID-i su česti, a neke vrste, uključujući ibuprofen, aspirin i naproksen, mogu se kupiti bez recepta. Lijekovi se često koriste za ublažavanje glavobolje, boli uzrokovane mjesečnicom, ozljedama mišića, prehladama i gripom te artritisom.

Istraživači koji stoje iza studije rekli su da se protuupalna sredstva trebaju 'oprezno koristiti' kod bolesnika s koronavirusom i pozvali su na dodatna ispitivanja kako bi dokazala veza. Ovo nije prvi put da istraživanje sugerira vezu s pogoršanjem Covid-19, ali britanska Nacionalna zdravstvena služba tvrdi kako nema "jasnih dokaza“ da su nesteroidni protuupalni lijekovi opasni. Tvrde da je sigurno da ljudi uzimaju ibuprofen ako imaju simptome koronavirusa, javlja Daily Mail.


U BiH iskušavaju 'švedski model'

12:43 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti potvrdili su da sada eksperimentiraju primjenu "švedskog modela" kontrole širenja epidemije. U cijeloj zemlji od utorka testirano je 793 uzoraka i zaraza je potvrđena kod 32 osobe s područja Republike Srpske, odnosno 24 osobe iz Federacije BiH. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je 10 novooboljelih te u Banjoj Luci gdje je zaraženo 8 osoba.

Podaci objavljeni u srijedu nastavak su trenda koji traje gotovo tri tjedna otkako u BiH svakodnevno bilježe dvoznamenkasti broj novozaraženih čime je ukupni broj potvrđenih slučajeva od ožujka sada veći od 3100 uz 168 smrtnih ishoda. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez u srijedu je kazao da dvoznamenkasti dnevni broj novozaraženih nije razlog za uzbunu jer je to ishod proračunatog rizika temeljenog na procjeni da se redovite aktivnosti ne smiju prekidati zbog teških ekonomskih posljedica koje to nosi.

Potvrdio je da u BiH zapravo eksperimentiraju "švedski model" pristupa prema epidemiji koji se više oslanja na samodisciplinu, a manje na restrikcije. "Sada smo u sistemu gdje najveću ulogu igra svijest. Ako dođe do masovnijeg obolijevanja na lokalnoj razini, onda će se morati provoditi restriktivnije mjere u tim lokalnim zajednicama. Tako će doći do kombinacije tzv. švedskog modela i restriktivnih mjera", kazao je Čerkez za portal Klix.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

12:24 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Na analizu je poslano 11 uzoraka, te je ukupno testirano 1416 osoba. Danas je 35. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.


Norveška tvrdi da losos izvezen u Kinu nije zaražen koronavirusom

11:59 - Kineske i norveške vlasti zaključile su da losos iz Norveške najvjerojatnije nije izvor koronavirusa potvrđenog na daskama za rezanje na tržnici u Pekingu, objavilo je u srijedu norveško ministarstvo ribarstva. Nakon sastanka kineskih i norveških dužnosnika u utorak, vlasti obje države zaključile su da izvor novog žarišta infekcije nije riba iz Norveške, kazao je ministar ribarstva Odd Emil Ingebrigtsen. "Možemo otkloniti dvojbe kao i prekid u isporuci lososa Kini", kazao je ministar na videokonferenciji za novinare.

Ponovna pojava bolesti COVID-19 u Pekingu u proteklih šest dana poremetila je uobičajeni život mnogim stanovnicima glavnoga grada Kine i pobudila strahovanja da bi mogao biti potpuno blokiran ako se nastavi rast broja novozaraženih.Kina je prestala uvoziti losos iz Europe nakon informacija u subotu da je virus otkriven na opremi korištenoj za skladištenje i tranširanje ribe na pekinškoj tržnici Xinfadi. Odmah nakon toga trgovine u Kini uklonile su losos s polica.

Izvoznici norveškog lososa proteklog vikenda iz Kine su obaviješteni o prekidu uvoza iako je tijelo zaduženo za sigurnost hrane u Norveškoj objavilo da nema dokaza da je ta riba zaražena koronavirusom. Dionice uzgajališta lososa u Norveškoj pale su u ponedjeljak da bi u srijedu ponovo porasle.


I zahodska školjka štiti od koronavirusa

11:11 - Ne spustite li pri ispiranju školjke zahodski poklopac, mogli biste udahnuti aerosolske čestice koje se pritom stvaraju, što otvara put potencijalnoj zarazi, uključujući i infekciju koronavirusom, kažu kineski znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu Physics of Fluids. Oni su izračunali da se nakon 'puštanja vode' u školjku stvara efekt aerosola te se sićušne kapljice raspršuju i do visine od 91 centimetra od tla, što znači da mogu dospjeti i do dišnog sustava, piše BBC. Spuštanjem poklopca širenje bakterija i virusa iz nastalog aerosola bi se izbjeglo, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Yangzhou. Koronavirus se širi kapljično, kašljanjem i kihanjem putem zraka ili preko predmeta koji su virusom kontaminirani. Kod zaraženih osoba tragovi virusa pronađeni su i u fekalijama, mada još nije poznato prenosi li se bolest i na taj način.


Njemačka savjetuje državljanima da ne napuštaju zemlju, dok je u Indiji preko 2000 umrlih u jednom danu

11:00 - U Indiji je službeni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao za više od 2000 te dosegao brojku od 11.903, dok je Njemačka svojim državljanima savjetovala da razmotre hoće li napustiti zemlju zbog sve većih zdravstvenih rizika. Mumbai je revidirao broj slučajeva za 862 na 3165 zbog neodređenih "odstupanja", dok je u New Delhiju zabilježen rekordan od više od 400 smrtnih slučajeva, što iznosi ukupno više od 1800. Nije odmah bilo jasno koliko je smrtnih slučajeva nastupilo u protekla 24 sata, a koliko ih je uslijed duže prilagodbe.

Image
Foto: Profimedia

A man makes a bed in the hall at Shehnai Banquet opposite Lok Nayak Jai Prakash (LNJP) Hospital which has been requisitioned for use as a facility for coronavirus patients on June 16, 2020 in New Delhi, India. Banquet Halls Converted Into Isolation Ward For COVID-19 Patients, New Delhi, India - 16 Jun 2020,Image: 532354451, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Pandemija je jako pogodila gusto naseljene velike gradove u Indiji, a Chennai je od petka naredio novo zatvaranje zbog porasta broja slučajeva koje će trajati do kraja lipnja. Drugdje, zaključavanja se postupno ublažavaju zbog štete po ekonomiju. Indija, četvrta najteže pogođena zemlja na svijetu, zabilježila je 354.065 slučajeva, prema službenim podacima. Stručnjaci kažu da je brojka mnogo veća te su zatražili šira testiranja. Dok se bolnice u nekoliko gradova sada bore da zaustave pandemiju, Njemačka je postala prva zemlja koja je upozorila svoje državljane da ostanu u zemlji.

Bolnice u Mumbaiju preplavljene su zaraženima koronavirusom, dok je vlada poslala posebno prilagođene željezničke vagone u Delhi, a vlasti su preuzele hotele i dvorane za smještanje bolesnika s koronavirusom. Neke su bolnice čak morale skladištiti tijela u bolničkim predvorjima. Neke obitelji osoba zaraženih koronavirusom žalile su se da moraju loviti krevete za svoju rodbinu nakon što su ih bolnice odbile, javlja Daily Mail.


Nema novozaraženih u Istri

10:39 - Unutar 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije svi ispitani uzorci brisa, negativni su na koronavirus, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.


Što nas čeka u slučaju izbijanja novih žarišta koronavirusa?

9:23 - Prof. dr. sc. Branko Kolarić, spec. epidemiolog iz NZJZ Dr. Andrija Štampar u Zagrebu, rekao je za Večernji list da smo epidemiološkim mjerama gotovo iskorijenili SARS-CoV-2 iz Hrvatske, no da otvaranjem protoka ljudi i roba postoji visoka vjerojatnost importiranja novih slučajeva i stvaranja novih žarišta infekcije u Hrvatskoj. "Ono što nam je u planu jest brzo otkrivanje novozaraženih, njihova izolacija i liječenje te efikasno identificiranje njihovih kontakata od kojih će neki također dobiti mjeru samoizolacije od 14 dana", rekao je te dodao kako je povoljna okolnost da se respiratorni virusi manje učinkovito šire ljeti.

Molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc rekao je da virus nije toliko opasan koliko se mislilo te da su svi globalno donijeli odluku da potpuna karantena niti ima smisla niti je potrebna. "Činjenica je da Hrvatska ima jako mali broj ljudi koji su došli u kontakt s virusom što je zapravo loše za jesen jer se čini da je ovaj virus dosta opasniji zimi nego ljeti... Postoji tako mogućnost da i nas pogodi jači val zaraze na zimu pa u tom kontekstu mislim da i ne mora biti loše da k nama dođe određen broj zaraženih pa se poveća broj naših ljudi koji su došli u kontakt s virusom."

"Riječ je o situacijama koje su vrlo slične onoj koju smo mi imali na Braču kada jedan zaraženi napravi žarište od 20-30 ljudi. Čile je zemlja četiri puta veća od nas, a oni imaju šest tisuća novih slučajeva dnevno, koliko nemaju sve zemlje u okruženju zajedno. Mislim da, dok je Hrvatska ispod tisuću novih zaraženih dnevno – to nije problem", smatra Lauc.

Molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban sa Saveznog tehničkog sveučilišta u Zürichu smatra da kada se u nekoj zemlji zbog uvedenih mjera broj slučajeva spusti ispod određene razine, kao u slučaju Hrvatske, Švicarske, Austrije, neće doći do naglog povećanja, ali će vrlo vjerojatno doći do malih žarišta. Navodi kako otvaranje granica donosi nove rizike i može dovesti do ponovnog nekontroliranog širenja COVID-19.

"Mislim da smo danas daleko bolje pripremljeni za takvu situaciju pa se nadam da će, čak i ako se poveća broj slučajeva, biti moguće spriječiti novi val nekontroliranog širenja. Da bi se situacija kontrolirala, bit će potrebno i dalje testirati i pratiti kontakte tako da se ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima mogu pravodobno staviti u izolaciju prije nego što prenesu bolest dalje", dodaje Ban za Večernji list.


Svaki peti čovjek u opasnosti od težeg oblika covida-19

8:32 - Otprilike 1,7 milijarda ljudi ili više od petine svjetske populacije, u opasnosti je od težeg oblika covida-19 zbog pridruženih oboljenja poput srčanih bolesti ili gojaznosti, pokazala je analiza. Novi koronavirus, koji je u prvom valu pandemije usmrtio više od 420 tisuća ljudi, jače pogađa pacijente sa značajnijim komorbiditetima, odnosno njihovim osnovnim bolestima. Skupina stručnjaka s Londonske škole higijene i tropske medicine analizirala je globalne podatke o nizu bolesti poput dijabetesa, bolesti pluća i zaraze HIV-om kako bi se procijenilo koliko ljudi u svijetu ima veću predispoziciju za razvoj težeg oblika covida. Otkrili su da svaka peta osoba u svijetu ima najmanje jednu osnovnu bolest koja je dovodi u veću opasnost. I premda svi oni neće, u slučaju zaraze razviti teške simptome, znanstvenici predviđaju da će oko četiri posto svjetske populacije, 350 milijuna ljudi, vjerojatno završiti u bolnici.


U zračnim lukama Pekinga otkazano više od tisuću letova zbog virusa

8:29 - Dvije zračne luke u Pekingu otkazale su u srijedu više od tisućuletova zbog noe pojave koronavirusa u kineskoj prijestolnici, objavili su službeni mediji. Peking je pozvao u utorak 21 milijun svojih stanovnika da izbjegnu sva putovanja koja nisu nužna izvan grada i naredio je ponovno zatvaranje škola nakon što se u glavnome gradu ponovno pojavilo žarište covid-19. U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a njihovi su slučajevi povezani s tržnicom, što je novi šok za stanovnike Pekinga.

Image
Foto: Profimedia

This picture taken on May 14, 2020 shows researchers at Peking University's Beijing Advanced Innovation Center for Genomics conducting tests at their laboratory in Beijing. The Chinese laboratory says it has developed a drug it believes has the power to bring the COVID-19 coronavirus pandemic to a halt, shortening the recovery time for those infected and even offering short-term immunity from the virus.,Image: 520456329, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH Health-virus-China-vaccine,FOCUS by Qian Ye and Matthew Knight, Model Release: no

Prije izbijanja novog žarišta Peking u dva mjeseca nije imao nijedan potvrđen slučaj zaraze i život se vratio u gotovo ustaljen ritam prije epidemije. No strah od novog vala epidemije nagnao je vlasti Pekinga na akciju pa je pokrenuta masovna akcija testiranja i zatvoreno je 27 četvrti. Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su pošto je u subotu zabilježeno žarište zaraza povezano s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai. Veletržnica Xinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je u prosincu krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Državni mediji citiraju stručnjake koji kažu da je novo žarište u Pekingu različito od Wuhana jer su slučajevi lokalizirani i izvor zaraze je poznat i zato zdravstvene vlasti lakše mogu kontrolirati situaciju, piše Reuters. Međutim, pokrajine Hebei, Liaoning, Sečuan i Zhejiang su prijavile nove slučajeve povezane s tržnicom Xinfadi pa su te pokrajine nametnule karantenu svima koji stignu iz Pekinga.


WHO pozdravlja dobre rezultate ispitivanja deksametazona za covid-19

8:26 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obznanila je kao "dobre vijesti" početne rezultate kliničkih ispitivanja koji su pokazali da jeftini i često korišteni steroid po imenu deksametazon može spasiti živote kritično bolesnih pacijenata zaraženih covidom-19. "Ovo je prva terapija koja pokazuje smanjenu smrtnost kod pacijenata koji imaju covid-19 te trebaju podršku kisika i respiratora", rekao je direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus u izjavi kasno u utorak.

"WHO će koordinirati metaanalizu kako bi povećao sveukupno razumijevanje ovog medicinskog napretka. WHO će ažurirati kliničke smjernice po pitanju uporabe lijeka za slučajeve covida-19", rekao je WHO. Testiranje provedeno na 2104 oboljelih pokazalo je da malene doze ovog lijeka za trećinu mogu smanjiti smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima i kod petine onih kojih su potvrgnuti terapiji kisikom, zaključci su istraživača koji tvrde da je ovo veliki korak koji bi mogao spasiti brojne živote.

Martin Landray sa Sveučilišta Oxford, jedan od voditelja pokusa, kazao je kako bi se deksametazon koji se od 1960-ih koristiti za liječenje upala i stanja poput astme, mogao dokazati kao "nevjerojatno jeftin" način borbe protiv pandemije koronavirusa. "Jasno je da se u ovom slučaju pokazuje korisnim i široko primjenjivim kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala toliko da im je potreban tretman kisikom", kazao je Landray.

Njegov kolega sa Oxforda Peter Horby opisao je deksametazon kao "prvi lijek za koji bi se moglo dokazati da poboljšava izglede za preživljavanje covida-19". Još uvijek ne postoji cjepivo za novi koronavirus koji je do sada zarazio više od osam milijuna ljudi diljem svijeta a do smrtnog je ishoda doveo u više od 430 tisuća slučajeva.


Rekordnih 34.918 zaraženih u Brazilu u jednom danu

7:02 - Brazil je postavio neslavni rekord u utorak kada je potvrđeno 34.918 zaraženih novim koronavirusom u jednom danu, tako da ih je sada ukupno 923.189. Brazil je također zabilježio 1282 slučaja smrti od posljedica covida-19, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Ukupan broj mrtvih je 45.241. Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Carissa Etienne kazala je na videobrifingu iz Washingtona da Brazil izaziva veliku zabrinutost. "Ne vidimo da transmisija usporava" u Brazilu, kazala je Etienne. PAHO savjetuje da Brazil i druge zemlje u regiji nastave jačati mjere fizičkog distanciraja te da se gospodarstvo ponovno otvara polako i pažjivo. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro dugo se protivio mjerama socijalnog distanciranja i mnoge brazilske države se ponovno otvaraju unatoč tome što je epidemija i dalje teška.


Dezinfekcijski tunel štiti Putina od koronavirusa

7:01 - Ruskog predsjednika Vladimira Putina od novog koronavirusa štiti posebni dezinfekcijski tunel kroz koji moraju proći svi koji mu dolaze u posjet u rezidenciju pored Moskve, izvijestila je novinska agencija RIA. Posebni tunel, koji je proizvela ruska tvrtka sa sjedištem u gradu Penzi, postavljen je u Putinovoj službenoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu. Demonstracijska snimka tunela koju je objavila RIA u utorak prikazuje ljude sa zaštitnim maskama kako prolaze kroz njega dok ih prska dezinficijens sa stropa i sa strane. Ruska novinska agencija opisala je dezinficijens kao fini oblak tekućine koji prekriva odjeću ljudi i bilo koji izloženi dio gornji dio tijela.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je u travnju da svi koji se sastaju s Putinom moraju proći testiranje na novi virus. Mjesec dana kasnije, Peskov je rekao da je zaražen. Rusija bilježi više od 500.000 slučajeva zaraze, treći najviši broj u svijetu nakon Brazila i SAD-a, a to pripisuje programu masovnog testiranja. Dosad su u Rusiji od posljedica koronavirusa umrle 7284 osobe - manje nego u mnogim drugim zemljama. Kritičari sumnjaju u točnost podataka o broju mrtvih.


Izrael odobrio remdesivir za liječenje covida-19

7:00 - Izrael je u utorak odobrio korištenje protuvirusnog lijeka tvrtke Gilead remdesivir za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19. Remdesivir je prvi lijek koji se pokazao učinkovitim u liječenju novog koronavirusa u testovima na ljudima. Izrael, koji ima 9 milijuna stanovnika, prijavio je 19.338 zaraženih i 302 umrlih. Broj zaraženih porastao je otkako su prošli mjesec otvorene škole, restorani i mnoga poduzeća.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo