Prijete nam jaki potresi, a nemamo ih čime predvidjeti

Dok Hrvatskoj prijeti potres jači od onog na Haitiju, Seizmološka služba je pred kolapsom.

8.3.2010.
12:25
VOYO logo

Hrvatska po opremi zaostaje za svim zemljama u regiji, čak i za Albanijom. Na problem upozorava voditelj Seizmološke službe Vlado Kuk apelirajući na promjene, jer u protivnom, kaže, "mogu zatvoriti dućan".

Napominje kako iz godine u godinu dobiva sve manja sredstva. S 420 tisuća kuna pali su na 300 tisuća, a i taj bi im budžet uskoro mogao biti prepolovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003040334006Broj seizmografa još zornije ocrtava problem: Italija ih ima na stotine, Slovenija 27, Crna Gora 15-ak, Albanija više od deset, a Hrvatska tek osam, koji rade sa 16 zastarjelih instrumenata za bilježenje jačih potresa. U Italiji ih je istovremeno tisuću.

"U okviru projekta NATO-a Znanost za mir i sigurnost dobili smo novac za nabavu pet seizmografa, ukupne vrijednosti oko 50-ak tisuća eura. Jedan je na Brijunima, za ostale nemamo sredstva ni za postavljanje, pa sad 'sjede' u Zagrebu. Nemamo sredstva ni za održavanje postojećih seizmografa", kazao je Kuk za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako se pripremiti i zaštititi od potresa može prvenstveno prevencijom, odnosno skupljanjem podataka o značajkama potresa koje registriraju samo instrumenti.

arti-201003080017006"Na osnovi tih podataka dobivamo seizmotektonski modul te proračunavamo značajke nekog budućeg, razornijeg, potresa. Ne možemo reći kada, ali možemo procijeniti gdje bi se mogao dogoditi, koliko će biti jak te kako će se odvijati. U dubrovačkom području očekivana maksimalna magnituda je 7,5 po Richteru, na Haitiju je bila 7,1, dok Zagreb može zadesiti potres od 6,5 stupnjeva. Sakupljanje podataka ide i u smjeru proračuna seizmičkog standarda, na kojem se, pak, bazira zaštita, građevinski standardi, planovi spašavanja te obavještavanje relevantnih institucija kako bi promptno reagirali", objašnjava Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitovanje o programu razvoja Seizmološka služba čeka već tri godine, a mjesecima pokušava dogovoriti sastanak u Ministarstvu. No, sva su im vrata, kažu, zatvorena!

'Unatoč novčanim problemima, Seizmološka služba je od početka ove godine krenula u zajedničku izradu nacionalnog dodatka Eurokodu 8, europskom standardu projektiranja konstrukcija otpornih na potrese. Jedna od osnovnih pretpostavki je izrada seizmološke karte akceleracije potresa, s naznakama mikrolokacija koje definiraju lokalne uvjete tla bitne za manifestaciju potresa. Takva karta osnova je za izradu planova spašavanja, ali i utvrđivanja standarda gradnje', tvrdi Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003020438006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo