SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI /

Rijeke zaprijetile, na snazi izvanredne mjere: Voda se izlila po cestama, kaotično u Ogulinu

Image
Foto: KAportal

U Ogulinu je nabujala Dobra poplavila nekoliko desetaka stambenih prostora, mnogo podruma, u nekim dijelovima grada isključene su trafostanice koje su bile ugrožene

4.10.2024.
6:47
KAportal
VOYO logo

Nastavak obilnih oborina očekuje se tijekom prijepodneva na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti, te može uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak je na bujičnim vodotocima - npr. Otuča, Lika, Gacka, bujice zadarskog područja i sl. U Karlovcu su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava vodostaja rijeke Kupe.

Image
CIKLONALNI VRTLOG /

Meteorolog najavio kišovitu noć i opasne prilike: Evo kada se vraćaju sunčani dani

Image
CIKLONALNI VRTLOG /

Meteorolog najavio kišovitu noć i opasne prilike: Evo kada se vraćaju sunčani dani

Izvanredne mjere na području Gospića

10:50 - Zbog obilnih oborina koje su pale na području grada Gospića došlo je do izlijevanja iz korita rijeka Novčice i Bogdanice te su Hrvatske vode donijele rješenje u uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 25: Mali sliv Lika. Također, na području Općine Perušić, a vezano za visinu vodostaja Kosinjski Bakovac uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na dionici Kosinjski Bakovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području grada Gospića u 10-ak stambenih objekata došlo je do prodora vode te je u tijeku ispumpavanje. Na terenu su pripadnici JVP-a Gospić, Gradskog društva Crvenog križa Gospić, HGSS Stanica Gospić te djelatnici Hrvatskih voda i Službe civilne zaštite Gospić. Operativne snage sustava civilne zaštite Općine Perušić stavljene su u pripravnost.

Rastu vodostaji u Karlovcu

10:35 - Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 10 sati dosegnuo je 775 centimetara i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, no zabrinjavajuće jer Kupa i Korana i dalje rastu i to 7 do 10 centimetara po satu. Korana je trenutno na 730 centimetara i također su nastupile izvanredne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz gradskog Stožera civilne zaštite za KAportal kažu da su zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste u Brodarcima, uz Kupu (MO Velika Jelsa), na Selcu (spoj Banije i DC 36), te u Kobiliću, cesta uz Kupu (MO Pokupska Dolina) i u Brođanima, također cesta uz Kupu (MO Skakavac). Na Selcu je trenutno intervencija jer je iz vode trebalo izvlačiti radne strojeve.

Po modelima Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu se očekuju danas popodne, na razinama iznad +800 cm.

Obrana od poplave u Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici

10:15 - U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite. Na kritičnim dionicama preventivno su postavljene montažno-demontažne barijere te vreće s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaotično u Ogulinu zbog nabujale Dobre

10:10 - Zabrinutost zbog nabujale rijeke Dobre raste u gradu Ogulinu. Prema trenutnim procjenama poplavljeno je nekoliko desetaka stambenih prostora, mnogo podruma, u nekim dijelovima grada, poput naselja Stuga, isključene su trafostanice koje su bile ugrožene, piše OGportal.

Svoj dolazak u Ogulin najavila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin koja će obići teren i razgovarati s glavnim direktorom Hrvatskih voda i članovima gradskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka Kupa kod Jurovskog Broda

9:50 - Vatrogasci DVD Jurovski Brod na karlovačkom području objavili su fotografije rijeke Kupe koja je zaprijetila kućama. S aktivnostima obrane od poplave krenuli su još jučer.

Karlovački vatrogasci postavljaju zečje nasipe

9:40 - Zbog porasta vodostaja rijeka na karlovačkom području, vatrogasci od četvrtka gotovo bez prestanka provode aktivnosti na preventivnim mjerama obrane od poplava.

Tijekom jučerašnjeg dana provodile su se aktivnosti punjenja vreća s pijeskom na području Karlovca, Ozlja, Slunja, Barilovića, Bosiljeva i Žakanja. Ukupno je bilo angažirano 86 vatrogasaca. Na području Ozlja i Žakanja vatrogasci su postavili i zečje nasipe za oko šest ugroženih objekata, donosi KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivnosti se nastavljaju danas dodatno i na području Ogulina i Plaškog gdje se također provode aktivnosti punjenja vreća i postavljanja zečjih nasipa.

Pune ruke posla za istarske vatrogasce

9:25 - Vatrogasne postrojbe u cijeloj Istri u protekla 24 sata imale su 32 intervencije, od toga 31 tehničke naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatrogasci su uglavnom intervenirali te izašli na teren radi uklanjanja stabala koja su uslijed jakog vjetra pala na cestu, ali su imali i par intervencija radi ispumpavanja vode. U tim događajima nitko nije stradao, već je počinjena neznatna materijalna šteta. Sve u svemu, situacija je trenutno povoljna", izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac dodavši kako su vatrogascima na terenu pomogli i djelatnici Istarskih cesta, HEP-a i komunalnih poduzeća.  

Istarska policija javlja kako u prometu nije bilo većih problema te kako je uslijed nepovoljnih vremenskih prilika i jake kiše u četvrtak oko 15 sati na pola sata bila zatvorena dionica ceste između Labina i Rijeke od mjesta Stepčići do Vozilića.

Upravo se kod Vozilića oko 11.55 sati dogodila nesreća u kojoj  je jedno vozilo uslijed brzine i nepovoljnih uvjeta sletjelo izvan kolnika. Prilikom obavljanja očevida na jedno vozilo koje je bilo u koloni i čekalo da se obavi očevid, palo je stablo te je počinjena materijalna šteta na vozilu. Šteta na vozilu počinjena je i noćas u Medulinu kada je vozač upravljajući vozilom prešao preko metalnog šahta čiji je poklopac zbog velike količine vode izbačen iz ležišta i udario u vozilo. 

HAK: Za promet zatvorene tri državne ceste

9:10 - HAK je najnovijem izvješću objavio da su zbog vode na kolniku zatvorene:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DC36 Blatnica Pokupska-Koritinja-Šišljavić-Rožan Breg
DC42 u Ogulinu
DC228 Ozalj-Kamanje i Jurovski Brod-Donji Bukovac

zatim lokalne ceste u Ličkom Novom (LC590850), između mjesta Blaževci i Močile (LC58032), između mjesta Donja Kaniža i Lički Novi (LC590840) i u mjestu Podastrana (LC590490).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava

8.44 - Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 8 sati dosegnuo je 761 centimetar i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, no zabrinjavajuće jer Kupa i Korana i dalje rastu i to desetak centimetar po satu. Korana je trenutno na 710 centimetara. Iz gradskog Stožera civilne zaštite za KAportal kažu da su zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste u Brodarcima, uz Kupu (MO Velika Jelsa), na Selcu (spoj Banije i DC 36), te u Kobiliću, cesta uz Kupu (MO Pokupska Dolina) i u Brođanima, također cesta uz Kupu (MO Skakavac).

"Stožer civilne zaštite grada Karlovca još jučer odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, pripremio i distribuirao vreće s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave, a generalni direktor Hrvatskih cesta Zoran Đuroković podsjetio je da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrane od poplava, potencijalno ugroženim naseljima raspodijeljeno10.000 vreća s pijeskom, napunjeno još 20.000 za potrebe eventualnih intervencija, te 12 crpki raspoređeno na teren, spremno za crpljenje zaobalnih oborinskih voda" kažu u Stožeru.

U Istri potop

7.15 - Istramet javlja da je na jug Istre palo do 125 mm kiše po četvornom metru, na Cres 145 mm, a na Krk 215 mm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske vode donijele su, 3. 10., rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja rijeke Jazmak, gdje je zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode donijele su nalog za otvaranje ustave Prevlaka. Zbog punjenja retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, mole se stočari da na vrijeme povuku stoku iz navedenih retencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikih količina oborina, aktiviran je Stožer civilne zaštite općine Gračac s obzirom na to kako zaobalne i površinske vode prijete kućanstvima u naseljima koja su u nizinama, a u porastu je i vodostaj rijeke Otuče. Na terenu su snage civilne zaštite općine Gračac, vatrogasci, djelatnici komunalnog poduzeća i vodovoda, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar i predstavnici Hrvatskih voda. Zbog zamućenja vode preporučeno je potrošačima Gračaca i Lovinca da prokuhavaju vodu za piće.

Na slivu rijeke Kupe i njenih pritoka (Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) visoki vodostaji potrajat će i sljedećih dana te je zbog praćenja situacije i pravovremenog djelovanja aktiviran Stožer civilne zaštite grada Karlovca te se na kritičnim dijelovima grada Karlovca, općina Kamanje i Žakanje provode mjere obrane od poplava.
Ravnateljstvo civilne zaštite, u suradnji s lokalnim i regionalnim vlastima, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama, nastavlja pratiti stanje na terenu i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina. Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, pripreme se na moguće velike vode, izmjeste vrijednu imovinu na sigurno, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

Očekuje se još kiše

Kako javlja DHMZ danas će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, na južnom dijelu jugo. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 17 i 23 °C.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže veliki vodni val Save. Šef Hrvatskih voda otkrio trebaju li Zagrepčani strahovati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo