Mnogi su ostali bez svog doma /

Prije točno mjesec dana se tresao Zagreb: 'Veliki potres treba se tek dogoditi. Kad će to biti, nitko ne zna'

Image
Foto: Pixsell

Seizmološka služba je u mjesec dana registrirala oko 1000 potresa, no mogli smo osjetiti samo 145

22.4.2020.
8:41
Pixsell
VOYO logo

Točno je mjesec dana kako je Zagreb pogodio potres jačine 5,5 po Richteru. U samo 15-ak sekundi uništena je stara gradska jezgra, ali i podsljemenski dio metropole u blizini epicentra.

Image

Prije točno mjesec dana Zagreb je pogodio razoran potres! Ovo su slike koje nikad nećemo zaboraviti

Image

Prije točno mjesec dana Zagreb je pogodio razoran potres! Ovo su slike koje nikad nećemo zaboraviti

Stanovnicima je zajedničko jedno: stradali su njihovi domovi pa su im čekanje i neizvjesnost u kojoj su primorani živjeti izuzetno teški. Pogotovo kad na pitanja o svojoj sudbini ne dobivaju odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi još uvijek ne mogu u svoje stanove jer su opasni za život. Neki su kod rodbine, a neki u Studentskom domu Cvjetno naselje, koji je gradska uprava osigurala za najpogođenije.

Područje obližnjeg Markuševca obišao je i statičar Luka Božić, samo jedan od nekoliko stotina, koliko ih procjenjuje stanje zgrada na poziv Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteže je, ističe, dati crvenu oznaku i ljudima objasniti da je po život opasno da ostanu u svojoj kući. Dosad je pregledao oko 300 objekata, pretežito obiteljskih kuća na području gradske četvrti Podsljeme, a baš je na njega "palo" i da procijeni desettisućitu zgradu, za što je od ministra graditeljstva Predraga Štromara dobio nagradu.

U mjesec dana nakon udara 22. ožujka, ističu u Seizmološkoj službi, registrirano je oko 1000 potresa, no mogli smo osjetiti samo 145 njih.

"Bilo kakva predviđanja o budućim većim udarima, naravno, nemoguća su, no ostaje činjenica da se onaj 'pravi', veliki potres treba tek dogoditi. Kad će to biti, nitko ne zna", kaže Tomislav Fiket iz Seizmološke službe za Večernji list.

Stanje se u posljednjih mjesec dana poboljšalo i na ulicama u centru metropole, koje više nisu zakrčene, no i dalje uz zgrade stoje hrpe šute, cigli, crepova... Sve izgleda pomalo kataklizmično, ali opet ne kao prvih dana nakon udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo