Ruska dizajnerica / Prije mjesec dana splitski sud odlučio da Dariu Flak neće izručiti Ukrajini. Sad je to potvrdio i Vrhovni sud

Image
Foto: Instagram

Ruska dizajnerica Daria Falk uhićena je u kolovozu kada je došla na ljetovanje u Hrvatsku temeljem tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je 2017. ukrala nekoliko šivaćih strojeva

23.2.2023.
12:50
Instagram
VOYO logo

Nakon što je splitski sud odlučio da neće izručiti Ukrajini rusku dizajnericu Dariu Falk, tu je odluku potvrdio i Vrhovni sud.

"Potvrđuje se Riješenje Županijskog suda od 23. siječnja 2023.kojim je utvrđeno da nije udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje sudbenim vlastima Ukrajine izručenice Darie Flak radi kaznenog progona te kojim je odbijena zamolba za izručenje izručenice Darie Falk u Republiku Ukrajinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud RH prihvaća kao ispravno utvrđenje suda prvog stupnja o postojanju visokog stupnja rizika da bi izručenici u zemlji moliteljici mogla iti povrijeđena temeljna ljudska prava, što je u sprotnosti s načelima domaćeg pravnog poretka te načelima Konvencije pa je stoga osnovano odbijena predmetna zamolba za izručenje" stoji u riješenju Vrhovnog suda RH.

Image
TRAŽI JE INTERPOL /

Nije vidjela djecu 5 mjeseci: Ruskinja u splitskom zatvoru još uvijek čeka odluku o izručenju Ukrajini

Image
TRAŽI JE INTERPOL /

Nije vidjela djecu 5 mjeseci: Ruskinja u splitskom zatvoru još uvijek čeka odluku o izručenju Ukrajini

Podsjetimo, ruska modna dizajnerica uhićena je 11. kolovoza na granici i to kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Naime, uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prijevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti oko 20 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca nakon uhićenja, u listopadu 2022. Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini. Nakon toga se žalila, a žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je opet donio istu odluku. 

Vrhovni sud je prema rješenju Županijskog suda u Splitu utvrdio da prema zakonskim pretpostavkama nije udovoljeno izručenje ruske dizajenerice, te da je opravdano zaključeno da bi izručenici u okolnostima ratne situacije temeljna ljudska prava bila ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra se da bi joj zbog svakodnevnih granatiranja mogao biti ugrožen život, dok bi ona kao ruska državljanka u zatvorskom sustavu u Ukrajini mogla biti izvrgnuta neljudskim ili ponižavajućim postupcima.

Zbog svega se smatra da bi joj život u Ukrajini mogao biti otežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo