'Prije ću otići u penziju nego zaraditi na Franji Tuđmanu'

Da je živ, dr. Franjo Tuđman u petak 14. svibnja bi proslavio 88. rođendan.

15.5.2010.
18:25
VOYO logo

"Danas je radni dan pa nema gostiju, ali doći će za vikend. Sigurno", uvjeravao je novinare Jutarnjeg listaAntun Preskrat, voditelj Spomen-kuće i Spomen-škole ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

U tom trenutku ispred kuće se zaustavio autobus pun gostiju, nenajavljenih. To su gosti iz Splita, dragovoljci Domovinskog rata i članice Udruge Zrinski-Frankopan, koji su na proputovanju za Bleiburg, pa kao i svake godine obiđu Tuđmanovu rodnu kuću. Žure se jer imaju dogovoren ručak u Krapinskim Toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Preskrat tvrdi da gosti dolaze organizirano i pojedinačno, a ima i stranaca. "Godišnje nam dolazi od 13 do 15.000 gostiju", kaže voditelj Tuđmanove Spomen-kuće. Ali od tih gostiju mjesto i nema neke korist: tamo se npr. ne može kupiti niti jedan suvenir iz rodnog mjesta prvog hrvatskog predsjednika. Nekoliko kilometara dalje, u Kumrovcu, tzv. politički turizam je puno razvijeniji.

'Prije ću otići u penziju nego nešto zaraditi'

"Petnaest godina gajim nadu da ćemo nešto zaraditi od činjenice da je ovo rodno mjesto Franje Tuđmana, ali mislim da ću prije otići u penziju", kaže Senka Repovečki, vlasnica restorana SE-MI preko puta Tuđmanove kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme obljetnica dođe koji autobus, popije se četrdesetak kava. Pa mi čak nemamo ni turističku zajednicu. U Stubici imamo Gubeca, ovdje Tuđmana, a u Kumrovcu Tita. Umjesto da od toga napravimo priču i iskoristimo potencijal, mi to propustimo", smatra gospođa Repovečki, koja za to prije svega krivi lokalnu samoupravu.

Jarnjak jedini otišao u Trgovišće, Tuđmanovi nisu došli

Inače, potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivan Jarnjak najviši je dužnosnik koji je u petak posjetio Tuđmanovu kuću. Tvrdi da nije zadovoljan načinom na koji se obilježavaju obljetnice vezane uz Franju Tuđmana, a drži da za to postoje dva razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se tome daje veći značaj, optuživali bi nas da stvaramo kult ličnosti. Drugog Tita. A drugi je razlog to što njegov doprinos stvaranju Hrvatske mnogi i danas osporavaju", kaže Jarnjak.

Zanimljivo, obitelj Franje Tuđmana u petak nije došla u njegovo rodno mjesto. Preskrat objašnjava da će doći za koji dan, te da je "gospon Miroslav" bio zauzet predavanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo