Privremeno rješenje /

Pretrpani kontejneri diljem Zagreba: Plaćamo preuzimanje plastičnog otpada

Image

Gubitak na plastici će ili odvesti Čistoću u gubitak ili će biti prisiljeni povećati cijene

11.2.2019.
9:42
VOYO logo


Zagrebački holding je 2017. godine tonu plastične ambalaže prodavao za 250 kuna, prošle godine za 10 kuna. Ove će godine plaćati više od 1.000 kuna za preuzimanje tog otpada iz spremnika. 

Tu informaciju su od više sugovornika neslužbeno potvrdili za 24sata u Zagrebačkom holdingu i njegovoj podružnici Čistoća. Od danas bi plastiku privremeno trebala preuzeti nova tvrtka, e-Kolektor, koja će zamijeniti dosadašnje otkupljivače CE-Z-AR i Reoma grupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako će Čistoća prikupiti planiranih 4.100 tona iz kontejnera, njegovo preuzimanje će morati platiti više od 4,1 milijun kuna. Prodavati mogu metal, papir i tekstil.E-Kolektor je od Agrokora preuzela tvrtka Pavla Vujnovca jer su se jedini javili na natječaj. Oni bi trebali preuzeti oko 180 tona plastike i za to bi trebali dobiti oko 190.000 kuna. Rješenje je samo privremeno, pa već kroz tri-četiri tjedna neće imati tko preuzimati plastičnu ambalažu ukoliko se ne potpišu ugovori za dugoročno zbrinjavanje. Taj natječaj nije dovršen zbog žalbi, ali će po tim ugovorima Holding plaćati zbrinjavanje plastike. Vjerojatno će se u posao opet vratiti CE-Z-AR Cios grupa Petra Pripuza.

Europa je prepuna plastike

Image

Metropola zatrpana smećem

Image

Metropola zatrpana smećem

Europa je prepuna plastike otkako je Kina zabranila uvoz pred skoro dvije godine, a sada uvoz smanjuje i Indija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu su već najavili poskupljenje odvoza otpada, a gubitak na plastici će ili odvesti Čistoću u gubitak ili će biti prisiljeni povećati cijene.

Gradonačelnik Milan Bandić već je najavio poskupljenje odvoza miješanog komunalnog otpada, najvjerojatnije od studenog, a još uvijek rade na novim cijenama.

Unatoč tome, građani se svakodnevo žale na pretrpane kontejnere za plastiku u Novom Zagrebu, ali iz Holdinga im poručuju da se jave u njihov centar i da će onda radnici odvesti plastiku.

Siniša Radiković, direktor Pre-Koma, komunalne službe iz Preloga koja razdvojeno prikuplja i reciklira preko 65 posto otpada, kaže da oni preuzimanje plastike plaćaju već skoro godinu dana. To plaćaju od 400 do 600 kuna jer oni razvrstavaju plastiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog Kine i stanja na tržištu i mi gubimo na plastici. Pale su i cijene papira. Gospodarenje otpadom treba gledati u cjelini jer uspijevamo zarađivati na reciklaži namještaja, prodaji željeza i tekstila",  kazao je za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo