Mučenje i ubijanje / Presuda Kapetanu Draganu u utorak: 'Očekujem maksimalnu kaznu zatvora'

Vasiljković može dobiti maksimalno 20 godina zatvora. U tu kaznu uračunalo bi se i 12 godina provedenih u istražnom zatvoru

25.9.2017.
18:44
VOYO logo

Draganu Vasiljkoviću u utorak će biti izrečena presuda na suđenju za mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika i civila na području Gline i Knina. Kraj je to jednoipolgodišnjeg suđenja u kojem zloglasni Kapetan Dragan može biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

Zub vremena ostavio je trag na licu zloglasnog srpskog ratnog zapovjednika. Fizionomija se promijenila, ali duh je ostao isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agresija na Jugoslaviju koju su počinili, po meni, kako sam ja učen, domaći izdajnici, strani plaćenici kao Jean Michela i tisuće drugih koji su došli iz bijelog sveta ovdje da izvrše agresiju na moju Jugoslaviju", izjavio je Dragan Vasiljković na suđenju za ratne zločine.

Kapetan Dragan bio je zapovjednik zloglasne jedinice srpske vojske Knindže. Branitelj Ivan Turudić Vasiljkovića je prvi put vidio kada je zarobljen u blizini Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je on gospodar vašeg života i smrti da, teško je to nekad i opisat riječima. Teško je uopće staviti u kontekst ljudskoga života. Nekad se sa razlogom pitamo kako dođe do toga da postoje takvi ljudi", kazao nam je Ivan Turudić, hrvatski branitelj.

Uhićen je 2006. u Australiji pod imenom Daniel Snedden. Izručen je Hrvatskoj tek 2015. U sudskom procesu svjedočilo je 60 svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitao je kakvi su uvjeti, na što sam ja odgovorio da su fer jer smo prije toga bili prebijeni. Taj gospodin, ako ga mogu tako nazvati, se smijao i rekao "Ne sme nitko da vas bije", kazao je na suđenju svjedok Nikica Plivelić.

Vasiljković je cijelo vrijeme odbacivao optužbe. Njegov odvjetnički tim, kojeg plaća australska vlada, nudio je pet milijuna kuna jamčevine. Sud mu je ipak odredio pritvor u kojem je bio izdvojen od ostalih zatvorenika u čeliji sa zasebnim toaletom, s 55-centimetarskim TV-om, a na raspolaganju je imao 3.000 knjiga i 23 vrste voća. U završnom obraćanju sudu njegov odvjetnik Tomislav Filaković rekao je kako je cijeli postupak nezakonit pa je moguće da se Vasiljković izvuče i sa oslobađajućom presudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Vasiljkovićev zarobljenik vjeruje u osuđujuću. "Očekujem u biti maksimalnu presudu, ali nadasve sukladno dokazima koji su izneseni", najavljuje Turudić.

Ako sud Vasiljkovića osudi za ratni zločin, može dobiti maksimalno 20 godina zatvora. U tu kaznu uračunalo bi se i 12 godina provedenih u istražnom zatvoru. Dakle, KapetanDragan na slobodi će biti najkasnije za osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo