ostavljeni na cjedilu /

'Prestrašno je što nitko od vladajućih ribarima ne želi otvoreno reći da se dugoročno u tom dijelu Savudrijske vale neće moći normalno ribariti'

Nakon novogodišnje stanke, hrvatski ribari ponovno su bacili mreže, no dalje od mora, koje sada svojataju Slovenci

2.1.2018.
18:37
VOYO logo

"Bacili su lijevo od izlaska Savudrijske luke, zbog osjećaja nesigurnosti i zbog toga dok se ne razriješe dvojbe, hrvatski ribari se pokušaju zaštiti određujući druge lokacije izlova", kazao nam je Danilo Latin, ribar iz Savudrije.

Strah od novčanih kazni i do četrdeset tisuća eura, za ribare je bila veća i od obećanja ministra da ih neće morati plaćati. Od njega traže veća jamstva, a ministar Davor Božinović odgovara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to postoje državne insititucije koje će zaštiti svakog hrvatskog građanina, svakog hrvatskog ribara, ne samo MUP, nego i MVEP, pravosuđe, Uprava za ribarstvo u intenzivnoj su komunikaciji. Ne kanimo poduzeti nikakve jednostrane poteze, ako druga strana povuče, imat ćemo spreman odgovor".

Krajem tjedna ribari se sastaju s predstavnicima nadležnih ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurozastupnik Ivan Jakovčić poziva Vladu da brže reagira.

"Zaista jedno ignoriranje ove situacije od strane vlade je za mene je nešto prestrašno. Apeliram da se pomogne ribarima. I nitko im ne želi otvoreno reći da se dugoročno u tom dijelu Savudrijske vale neće moći normalno ribariti".

Slovenski ribari iz Pirana danas nisu ribarili, ostali su zatečeni kaznama koje prijete hrvatskim kolegama.

I slovenski i hrvatski ribari su složni da treba naći mirno i brzo rješenje. A do njega se moglo doći već na sastanku Plenković-Cerar u Zagrebu, smatraju u SDP-u. Rješenje je međunarodni ugovor, za kojeg bi ruke digli i SDP-ovci u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Sloveniji, ne odustaju od arbitražne odluke, čak i da se provede pod drugim nazivom, kaže nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

"Sve dok se u hrvatskoj politici primjenjuje retorika koja govori protiv racionalnog sporazumjevanja, nema smisla nagađati da li postoji neki treći put, do sada Hrvatska politika nije pokazala ni minimum dobre volje da se to riješi", dodaje Vajgl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pola godine u Sloveniji su parlamentarni izbori, što bi još više moglo zakomplicirati rješenje spora, a savudrijskim ribarima još više otežati život.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo