PREMIJER UZVRATIO AUSTRIJANCIMA: / "Nisam ja kriv što su vaše banke muljale"

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
12.9.2015.
13:20
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović, zajedno s ministrima Brankom Grčićem i Rankom Ostojićem u subotu je u Tisnom obišao novi dječji vrtić Spužvica. Premijer je kazao da nije došao rezati vrpcu niti se slikati s djecom.

Komentirao je ipak dokumente o rješenju za dužnike u švicarskim francima koje je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poslao ministru financija Borisu Lalovcu. Milanović je na to pitanje novinara lakonski odmahnuo da se ne radi ni o kakvom dramatičnom pismu, javlja 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska narodna banka u ovom slučaju ne odlučuje. Na njima je da usvoje, rekao bih, u klasičnoj dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost ni za šta, što je u redu, na njima je da upozore što se sve teoretski može dogoditi. To ne da nije dramatično, nego je temeljna procedura. I to je na kraju nešto o čemu odlučuju Vlada i Sabor. Narodna banka za to nije nadležna, ne donosi zakone. Ona može pomoći ministarstvu i to radi od prvog dana. I kao što znate, narodna banka podržava ovaj koncept. Na kraju krajeva i da ga ne podržava, mi bismo to opet napravili i tu se pokazuje da je odgovorna Vlada i politička vlast. Kao što je bila odgovorna i prije sedam, osam i devet godina, ti šukeri, karamarki, sanaderi, jandrokovići i ostali koji su tada bili u vladi i koji su šutjeli kao zaliveni, i nije ih se ticalo što se događa, tada su to mogli spriječiti, to nije mogao Rohatinski, mogao je upozoriti, to nije mogao Vujčić, ne može ni sada. A Vujčić, kao i svi bankari, znate kakva je to filozofija, ne talasaj. Kao kad farmaceuti napišu na onom uputstvu za korištenje lijeka da je nekome otpao nos, u nekom selu ne. Onda ako se to dogodi i vama, ali nikad se ne dogodi" rekao je premijer.

Daj reci to čovječe

Nije ostao dužan ni austrijskom ministru Jörgu Schellingu koji je u dva navrata 'opleo' po Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AUSTRIJSKI MINISTAR KRITIZIRAO HRVATSKU: /

"Nije pošteno kazati da samo banke moraju snositi gubitke"

Image
AUSTRIJSKI MINISTAR KRITIZIRAO HRVATSKU: /

"Nije pošteno kazati da samo banke moraju snositi gubitke"

"Austrijskom ministru financija nisam ja kriv što su njihove banke špekulirale i muljale. Nek sad to plate. A ovo rješenje, još jednom, je rješenje koje dugo računato. I neće oštetiti banke više nego što one to mogu izdržati, daleko od toga. A izvući će iz jednog teškog položaja dugoročno, mnogo naših građana", kazao je.

Na zamolbu da komentira kritike iz tabora HDZ-a, Milanović se dvoumio hoće li odgovarati. "Mene novinari stalno pitaju za Karamarka i HDZ. Ako odmahnem rukom onda sam bahat, ako komentiram, onda sam, ne znam, uličar. Mislim da nisam ni jedno ni drugo. A ovdje imamo primjer švicarskog franka. Tu imate jednog ostrašćenog HDZ-ovog zastupnika koji već godinama kritizira narodnu banku, i sada se zalaže za rješenje koje je radikalnije od ovog kojeg mi predlažemo, i po meni krivo i populističko, a s druge strane imate i predsjednika te stranke, za kojeg sam nedavno rekao da je nečiji agent, koji kao da radi za banke. Kao da je plaćen, od njih, što je legitimno, ali daj to reci čovječe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakonski je odgovorio i na zamolbu da komentira Karamarkove pozive na poštenje i mir u kampanji.

"To je neozbiljno. Dakle, to je neozbiljno. Možete neke ljude neko vrijeme varati, ali ne možete sve ljude cijelo vrijeme varati i svaki dan se okretati, danas s Tuđmanom ovako, sutra s Mesićem, a danas ovo, dakle, to gledamo 15 godina. Neka ljudi sami zaključe tko je tu dosljedan i tko se tu stalno ponaša manje više isto, makar katkad išao ljudima na živce, kao ja. Ali ideš drito" rekao je Milanović, a prenosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo