PROJEKT TEŽAK VIŠE OD 200 MIL.EURA / Premijer pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj: 'Ova investicija u čistu energiju predstavlja jedinstvenu vrstu ulaganja'

'Ovaj projekt je dio onoga što je dvije temeljne piste razvoja Hrvatske, Europe i svijeta, to su zelena i digitalna tranzicija', kazao je premijer

7.12.2021.
11:15
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti puštanja u probni rad Vjetroelektrane Senj. 

Radi se, naime, o velikoj kineskoj investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a vjetroelektranu je gradila kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation Ltd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina, u vrijeme njegove Vlade, unaprijedila odnose s Kinom te da je između Hrvatske i Kine u 2020. godine bilo milijardu i 400 milijuna razmjene.

Image
UN-ova klimatska konferencija /

COP26: 200 zemalja dogovorilo se o trgovanju emisijama ugljika, neki ipak strahuju

Image
UN-ova klimatska konferencija /

COP26: 200 zemalja dogovorilo se o trgovanju emisijama ugljika, neki ipak strahuju

"Ona se povećala i to govori da su odnosi između Kine i Hrvatske u vrijeme naše odgovornosti dobili drugu dimenziju", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da se ovaj projekt, unatoč svim okolnostima s potresima i pandemijom, realizirao.  

"Ovaj projekt je dio onoga što je dvije temeljne piste razvoja Hrvatske, Europe i svijeta, to su zelena i digitalna tranzicija. Ovaj se ubraja u zelenu tranziciju i ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju predstavlja jedinstvenu vrstu ulaganja, to je projekt koji je vrijedan i bitan za Hrvatsku, Ličko-senjsku županiju, Brinje, te za ukupnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako smatra da će 39 vjetroagregata predstavljati bitan doprinos u 3,5 posto ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj. 

"S te strane ostvarit ćemo ciljeve da minimalno 32 posto udjela obnovljive energije do 2030. Hrvatska ima na razini Europe. Danas smo na 29 posto, time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, pridonijeti daljnjem niskougljičnom razvoju s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti, to su naše ambicije do 2050. godine", kazao je premijer 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je Hrvatska usvojila niz strateških dokumenata na tom tragu te da su u proteklih 5 godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto. 

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo