PREDSTAVIO LISTE ZA EU PARLAMENT / Plenković: 'Imat ćemo dovoljno ruku da spriječimo gubitnike da glume pobjednike'

Sutra je posljednji dan za predaju lista za europske izbore

22.4.2024.
19:35
VOYO logo

U HDZ-u se u ponedjeljak popodne sastalo Predsjedništvo i Nacionalni odbor stranke. Nakon izbora HDZ je sazvao sjednicu Predsjedništva stranke u 16 sati, a nakon nje sastao se i Nacionalni odbor u 17 sati. Podsjetimo, u utorak 23. travnja posljednji je dan za predaju lista za europske izbore te će HDZ svoje liste predati sutra. Nakon sjednica javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

Na početku je izrazio zadovoljstvo pobjedom HDZ-a koji je osvojio 61 mandat u utrci za Hrvatski sabor. "U kontekstu flagrantnog kršenja Ustava Zorana Milanovića, to je odličan uspjeh", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno ćemo za predsjednika Sabora predložiti Gordana Jandrokovića", dodao je Plenković.

Danas smo održali prve razgovore s predstavnicima DP-a. Prošlog tjedna smo obavili razgovore s manjinama", rekao je Plenković i dodao da nisu razgovarali s Možemo i Mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijeli smo odluku o listi HDZ-a za izbore za EU parlament. Ja ću predvoditi listu kako bi dao podršku, da ostvarimo još jednu uvjerljivu pobjedu", kaže.

Otkrio je i tko se svi nalaze na listi, a to su redom: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir kao što je RTL ranije neslužbeno doznao i objavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO SU IMENA /

Neslužbeno doznajemo tko je sve na HDZ-ovoj listi za europski parlament

Image
OVO SU IMENA /

Neslužbeno doznajemo tko je sve na HDZ-ovoj listi za europski parlament

Rekao je da će HDZ svoje liste predati sutra navečer.

Komentirao je i špekulacije da je pokazao interes za šefa EU komisije. Rekao je da je to konstrukcija Bilda i da ne vidi ništa iz toga što bi komentirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanja o suradnji s DP-om i hoće li zaboraviti na uvrede rekao je: "Prije izbora je jedno, poslije izbora je drugo. Osim jedne iznimke, čini mi se da su naglo smanjili intenzitet svojih komentara. Ja sam to doživio kao okej, dobri ste, malo se korigirajte to je poruka birača. Uvažit ćemo realnost, a to je da su zastupnici dobili ozbiljan broj glasova i da s njima moramo pronaći modalitet suradnje", rekao je Plenković. 

Na pitanja o suradnji s manjinama rekao je da će stvari ostati kao i do sada i da su njegovali dobru suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo ključnog pitanja važnog za Hrvatsku da nismo vidjeli snažnu potporu partnera iz manjinskih stranaka", rekao je Plenković.

Otkrio je da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li surađivati s DP-om ako njihov uvjet ostane da u većini nema SDSS-a rekao je da su tek u fazi preliminarnih dogovora.

"Formirali smo pregovarački tim, dobili smo informaciju da i oni formiraju tim i da rade na idejama svojih novoizabranih zastupnika", kaže Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da dosadašnja opozicija zove Pupovca.

"Da zovu, zovu. Gubitnici koji su teško poraženi, koji su kršili ustav, zovu. Non-stop zovu, ljudi onda mene zovu i kažu mi da ne mogu disati. Zovu i govore 'Nemojte ići s HDZ-om'. Zamislite", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna smijurija, politička smijurija. Komunikacijski i medijski-politički prostor okreću kao da je to okej. Ja sad jamčim da oni neće doći do 76. Doći ćemo mi, strukturiranim razgovorima. Da je izašlo manje birača, mi bismo imali 66 i već bi imali Vladu. Svejedno smo dobili, a Grbin i stric (Milanović) su dobili jedan više (nego prije 4 godine). Zovu i ljude koji su unutar naše koalicije. Zovu i šefove drugih država da oni zovu zastupnike", dodao je Plenković.

Plenković je upitan o ideji opozicije da stvori većinu u Saboru i poništi Lex AP, a on je odgovorio: "Što je to? Postavite mi pitanje onako kako se taj zakon zove", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene Kaznenog zakona bile su u paketu s višom kaznom za silovanje, uvođenjem femicida, zaštita od nasilja u obitelji, a ovaj dio koji se odnosi na članak 307 tiče se onoga što se uvriježilo u Hrvatskoj kao da je normalno da službene ili ovlaštene osobe zlorabe podatke protivno zakonu. To je postala praksa i krivo se zove interes javnosti ili da je riječ o zviždačima. To nisu zviždači, tu nema javnog interesa, nego samo da se nekome ruši načelo presumpcije nevinosti, da se sprečavaju probici u kaznenom postupku osoba na koje se odnosi, da ga se medijski likvidira. To nije normalno. To nije lex AP i nema veze sa mnom. To što se spominje akronim u kojem se radi o voajerizmu i puštanju informacija iz spisa da bi se nekome počinila šteta", rekao je Plenković.

"Gubitnici u nekoj potpunoj iluziji imaju zakonodavnu agendu, neće se dogoditi. Nisam puno govorio proteklih dana, imao sam smrtni slučaj, bio sam u Bruxellesu. Vidim da se razvio debatni klub gubitnika. Sada moram govoriti više, govorit ću svaki dan", kaže Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovića je ponovno nekoliko puta nazvao kršiteljem ustava, a Grbina gubitnikom.

"Slušajte me dobro. Ovaj kršitelj ustava da ima ruke sazvao bi sabor preksutra. Neće imat dovoljno ruku. Pozivam ih da prihvate rezultate izbora. Mogu se oni žaliti sami sebi, ali narod je tako htio", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što čekaju u SDP-u da ga pošalju u povijest", rekao je za Grbina, a za Milanovića "da bi trebao odmah dati ostavku" jer je nezapamćeno kršio ustav.

"Ja ću sad iz inata, iz dišpeta, formirati 76", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obustavilo bi se proglašenje imenovanja Turudića, rekao je: “Neće imati ruke za to. Razrješenje državnog odvjetnika koji još nije stupio na dužnost, fenomenalan je pothvat. On se može razriješiti samo na prijedlog Vlade. Možda jedino da ne meni pokucaju na vrata. Gubitnici u potpunoj aluziji imaju zakonodavnu agendu dok se ne formira nova vlada."

Na pitanje hoće li ipak razmisliti o poziciji šefa EU komisije rekao je: "Mislite da odem radi njih? Kad me ne mogu fizički likvidirati, da odemo na gore? Pustite, imamo mi svoju kandidatkinju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da će svaki dan biti dostupan za izjave, ali intervju je odbio.

"Samo skupno pred medijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku novinara da ipak nije uvijek skupno nego da je nekima dolazio na intervjue rekao je: "Po zaslugama". 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo