naživcirao se / Plenković ljutito: 'Nismo mi budale. Sad će netko reći da je Turudić brao trešnje kod susjeda, a nije pitao'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Policija je jutros po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture

16.2.2024.
12:42
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je u Virovitici gdje sudjeluje na 27. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. Plenković je odgovarao na aktualna pitanja novinara, među kojima je i akcija EPPO-a u Zagrebu koji provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvo pitanje je bilo o glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću, vezano za to da nije govorio istinu kada je rekao da se nije sastajao s Mamićem. Podsjetimo, osam puta u studiju RTL Direkta Ivan Turudić zanijekao da se susreo sa Zdravkom Mamićem. I to točno na dan kad se susreo s Mamićem. Turudić je bio gost Direkta kolegi Zoranu Šprajcu 24. kolovoza 2015. godine. U studio je stigao sat vremena nakon susreta. Ivan Turudić je sinoć RTL-u potvrdio da se tada ipak sastao s Mamićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenkoviće komentirao je to i poručio da je sve završeno. "Nisam to niti gledao, imam malu djecu...", kazao je na pitanje je li gledao emisiju.

"Sve što je bilo 2015. to su trebali brinuti oni koji su tada bili na vlasti. To je završeno. Sabor ga je izabrao. Sabor ga je izabrao i čekamo da preuzme dužnost", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HITNE PRETRAGE' /

Policija u Ministarstvu kulture, u tijeku pretresi domova visokorangiranih osoba. Oglasio se EPPO

Image
'HITNE PRETRAGE' /

Policija u Ministarstvu kulture, u tijeku pretresi domova visokorangiranih osoba. Oglasio se EPPO

Upad policije u Ministarstvo kulture

"Što se tiče te teme ta tema traje mjesecima. EPPO djeluje jedino i isključivo zahvaljujući naporima naše Vlade. Mi smo podržali pojačanu suradnju", kazao je o upadu EPPO-a u Ministarstvo kulture. Nedvojbeno je utvrđeno, da sredstva za taj konkretni projekt nisu korištena iz EU fondova, a to ne znači da ako su postojale nepravilnosti, da to treba istražiti", dodao je.

"Ovo niti je prvi niti zadnji put da je policija došla izuzeti dokumentaciju iz nekog tijela", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba to gospodin Turudić to napraviti", kazao je na pitanje novinara. "EPPO je krenuo istraživati Geodetski fakultet i to nema veze s obnovom. Došli su do ovoga kada su gledali šire. Ako je ministrica rekla ovo, jer sam ja pitao nju, ako mi svi kažu da su ta sredstva bila nacionalna i ne vidim razloga da bi meni netko rekao nešto drugo", dodao je.

Na pitanje ima li povjerenje u ministricu kazao je da ima i da je ministrica Nina Obuljen Koržinek sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor Turudića

"Imali ste sve što ste trebali poduzeti, a niste učinili ništa. Znali ste svešto sada puštate van, znali ste za poruke Rimac i Turudić, znali ste za operativna SOA-ina izvješća, a niste rekli već nam to puštate na kapaljku dva dana prije glasovanje, ne biste li nas splašili valjda?", kazao je premijer. "Pa što je vama. Jeste vi normalni ljudi? Nismo mi budale. Tajming prosvjeda, sindikati, etički kodeks, ma dajte molim vas", kazao je u jednom trenutku.

"Ja očekujem još do popodne, da se netko, tu iz Virovitice sjeti da je Turudić kao dječarac brao trešnje kod susjeda, a nije ga pitao", kazao je na pitanje novinara je li išta sporno. "Budući da su oni zlonamjerni, oni me mogu učvrstiti u odabiru. Turudić tu nije bitan. Oni se bore protiv mene. Pa nismo mi vesla sisali", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javila su se četiri čovjeka, a Turudić je bio najbolji. Sve što je došlo nakon odluka je suvišno", dodao je.

"Svaka politička opcija bira svoje metode, ovi što zovu na prosvjede. Niti jedan od njih nije vam digao ruku za Zakon o hrvatskom jeziku. Imaju obraza dizati ruku protiv Zakona o hrvatskom jeziku", kazao je. "Mora biti jasno gdje tko stoji, riječ je o političkoj igri koja ne cilja na Turudića, već na Vladu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je danas, podsjetimo, upala u Ministarstvo kulture.  Ministrica Nina Obuljen Koržinek kazala je da joj je u interesu da se svi ti izvidi potvrde da je u Ministarstvu kulture sve provedeno sukladno zakonu. Dodala je da ako je netko zloupotrijebio kriznu situaciju da će odgovarati.

POGLEDAJTE VIDEO: Naš novinar pitao Plenkovića koja je razlika između reducirane istine i obične laži: 'Nebitna pitanja pitate'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo