KAOS NA SJEVERU / Kataklizma: Na terenu više od 1000 vatrogasaca, imamo detaljne brojke! Mnogi su još uvijek 'odsječeni od svijeta'

Image
Foto: Vjeran Zgane Rogulja/PIXSELL/ Net.hr

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak za Net.hr je otkrio detaljne brojke o strašnom nevremenu i poplavama koje su pogodile županiju

17.5.2023.
17:02
Vjeran Zgane Rogulja/PIXSELL/ Net.hr
VOYO logo

Područje Varaždinske županije u utorak je pogodilo strašno nevrijeme, a dio županije zbog oborina je i dalje pod vodom. Zbog kiše, aktivirana su brojna klizišta, neke ceste u županiji i dalje su zatvorene, a kiša i dalje pada, što bi moglo stvoriti dodatnih problema i danas.

Od jučer su na terenu sve relevantne službe, a pune ruke posla imali su vatrogasci koji djeluju na području županije.  Županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy, za Net.hr je kazao da je vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, koji djeluje i kao županijski vatrogasni operativni centar, od utorka 16. svibnja 2023. godine od 16.30 sati do srijede 17. svibnja 2023. do 7.00 sati ujutro, zaprimio 213 intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RAVNO APOKALIPSI' /

Nevrijeme i poplave prouzročili ogromne štete i na sjeveru zemlje: 'Aktivirala su nam se i klizišta... strahota'

Image
'RAVNO APOKALIPSI' /

Nevrijeme i poplave prouzročili ogromne štete i na sjeveru zemlje: 'Aktivirala su nam se i klizišta... strahota'

"U intervencije je bilo uključeno 57 vatrogasnih postrojbi s područja Varaždinske županije, 56 dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP Grada Varaždina, a na terenu je bilo 1065 vatrogasaca s 245 vozila“, kazao nam je Nagy, dodajući da su to još uvijek okvirni podaci koji se kompletiraju, budući da su brojne dojave zaprimljene danas u jutarnjim satima nakon što je kiša oko 8.30 sati nakratko stala.

Stalno u pripravnosti

"Imali smo 6 ispiranja ceste, 6 srušenih stabala, 3 odrona zemlje na kojima su sudjelovale vatrogasne snage, 2 požara automobila i 196 ispumpavanja vode. To se radi o ukupnim ispumpavanjima, pod koja spadaju i otvoreni prostori, kuće, zgrade, tvrtke, farme", govori Nagy, dodajući da je na području cijele županije više-manje 8 općina i gradova pošteđeno ove kataklizme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedna intervencija nije izašla van područja djelovanja bilo da se radi o vatrogasnoj zajednici grada, vatrogasnoj zajednici općine ili samostalnom dobrovoljnom društvu. Sve su odradili u suradnji s načelnicima, gradonačelnicima, komunalnim poduzećima. Tako da je sve pod kontrolom“, rekao je za Net.hr županijski vatrogasni zapovjednik, dodajući da su vatrogasci i dalje u pripravnosti bude li trebalo intervenirati.

"Mi smo stalno u pripravnosti, znate kako je to“, kazao je Željko Nagy za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinsku županiju danas je posjetio i ministar Davor Božinović, koji je stigao na poziv župana Anđelka Stričaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 200 poplavljenih objekata

"Jučer popodne je cijelo područje Varaždinske županije pogodilo nevrijeme, odnosno jaka kiša mjestimice praćena vjetrom. Građani su prema policiji, civilnoj zaštiti, vatrogascima, Hrvatskim vodama uputili nekih 500 poziva za pomoć", rekao je Stričak u razgovoru za Net.hr.

Policija je uz redovne ophodnje digla dodatnih 30 policijskih službenika, Crveni križ se uključio s 30-ak osoba, Hrvatske vode s 20 osoba, odnosno 20-ak svojih uposlenika i kooperanata. U sve to su bili uključeni i civilna zaštita te HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan ističe da su bez obzira na nepogodu, sve zdravstvene ustanove normalno funkcionirale.

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

"Prema prvim informacijama, bilo je oko 200 poplavljenih objekata – kuća, farmi, gospodarskih objekata, podruma, dvorišta. Aktiviralo se novih 20-ak klizišta i odrona. Prijavljeno je 6 rušenja stabala. To su te prvotne, od sinoć prijavljene štete“, rekao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć smo imali 10-ak zatvorenih cesta – 3 državne i 7 županijskih i lokalnih. Sada je još uvijek 7 zatvorenih, od čega jedna državna, četiri županijske i dvije lokalne“, govori nam, dodajući da se maksimalno koliko se može pomaže građanima u ovoj nepogodi.

"Još uvijek su sve raspoložive snage na terenu jer ovdje i dalje pada kiša. Za sutra sam sazvao koordinaciju svih gradonačelnika i načelnika da se još jednom utvrde sve štete i da vidimo oko proglašenja elementarnih nepogoda za njihova područja, a možda i za područje cijele županije“, rekao nam je Anđelko Stričak, pojašnjavajući da nakon što se nepogoda dogodi, gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta moraju utvrditi tu štetu, poslati taj dopis prema županiji da bi župan mogao proglasiti elementarnu nepogodu za dio općine ili grada ili za cijela područja gradova i općina ili možda za cijelu županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća šteta na komunalnoj infrastrukturi

Rekao je da je najveća šteta za sada na komunalnoj infrastrukturi, cestama, vodotocima, mostovima, prilazima cesta na polja, dvorišta. Također, ističe da trenutno 12 naselja u županiji za sada nema pitku vodu, jer je u rezervoar Belski dol ušla bujična voda. "Beletinec, Krušljevec, Ledinec, Črešnjevo, Škriljevec, Radovan, Lovrečan, Margečan, Seljanec, Filipić, Remetinec, Strmec za sada nemaju vodoopskrbu putem vodovodne mreže“, kazao nam je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Stričak je na kraju naglasio da želi zahvaliti svima koji su bili uključeni u zaštitu građana i njihove imovine, od profesionalaca, dobrovoljaca i volontera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na društvenim mrežama i dalje se pojavljuju fotografije i snimke, a pojedina sela su, kako nam javljaju čitatelji "odsječena od svijeta".

Image
Foto: Net.hr
Image
Foto: Net.hr
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo