ODVJETNICA ŽENE KOJOJ SU ODBILI POBAČAJ / 'Prekid trudnoće nije isto što i eutanazija; Beroš je razgovarao s 40 ginekologa, ali Mirelu nije nazvao'

Image
Foto: Screenshot N1

"Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze", istaknula je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde

8.5.2022.
13:59
Screenshot N1
VOYO logo

Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njezine trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.

"Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma", izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena. Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, "eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze", istaknula je.

Kaže da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će  "Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske  komisije i nakon toga odlučiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMAŠEVIĆ O BOLNICI SVETI DUH /

'Neprihvatljivo je da svi liječnici i medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. Očekujem da se to riješi'

Image
TOMAŠEVIĆ O BOLNICI SVETI DUH /

'Neprihvatljivo je da svi liječnici i medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. Očekujem da se to riješi'

Cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog?

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.

Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurić je za N1 televiziju napomenula da ni u jednom trenutku nije dobila informacije od liječnika koje je rekao ministar zdravstva VIli Beroš da postoji mogućnost preživljenja ploda i neka mogućnost liječenja djeteta.

'Nije s njom nije ulazio u rasprave o preživljavanju'

“S njom nitko nije na takav način razgovarao od početka. Kad su napravljene pretrage, ultrazvuk i magnetska rezonanca jedino rečeno je da je stanje krajnje ozbiljno i nepovoljno, da se radi o tumoru, da je vrlo izgledno da će plod umrijeti dok je još u trbuhu, a ako se slučajno rodi da neće preživjeti, a ako i preživi da će živjeti kao biljka. Do petka s njom nitko nije ulazio u rasprave o preživljavanju, te informacije nije dobila”, rekla je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je istaknula da ne stoje izjave ministra koji je javno rekao da postoji mogućnost preživljenja i liječenja te da se nije razvio hidrocefalus, a za Beroša kaže da je nastupio neodgovorno.

“Ne, nitko od liječnika joj (Čavajdi) to nije rekao. U više nalaza, posljednji je onaj s Merkura, nisu davali nikakve prognoze. Iz posljednjeg nalaza s Merkura od 5. svibnja proizlazi procesija hidrocefalusa tako da je potpuno neistinita tvrdnja koju je ministar iznio javno u petak i mislim da je neodgovorno i pogrešno da na takav način iznosi neprovjerene informacije bez uvida u zdravstvene nalaze žene koja je već sad u stanju u kakvom je. Ni moja klijentica ni ja nismo bile u kontaktu s njim, ja ne znam otkud njemu informacije. Mislim da je čak upitno da je on te nalaze vidio, s obzirom da je iznio informacije koje naprosto iz tih nalaza ne proizlaze”, rekla je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne znam s kim je ministar razgovarao niti po kojoj osnovi jer nema ovlasti'

S njima nije, ali je Beroš rekao da je razgovarao s 40 ginekologa o stanju Mirele Čavajde. Ona je pak razgovarala – s tri.

"Ako izuzmemo Sloveniju. Ja ne znam s kim je ministar razgovarao niti po kojoj osnovi jer po zakonu on nema nikakve ovlasti niti razgovarati niti donositi odluke, a pogotovo ne ono što je napravio u posljednjem javnom istupu – prejudicirao odluku drugostupanjske komisije prije nego je prigovor Mirele Čavajde bio podnesen i prije nego je ta komisija uostalom mogla biti osnovana. Mi smo u petak podnijeli prigovore protiv odluke sve četiri bolnice i sad one imaju rok od osam dana kada moraju odlučiti hoće li usvojiti zahtjev za prekid trudnoće. Zahtjev se temelji na zakonu koji je trenutno na snazi u Hrvatskoj i koji propisuje da žena ima pravo na prekid trudnoće nakon 10. tjedna ako je ispunjen jedan od tri uvjeta, u ovom slučaju da se po medicinskoj dokumentaciji može utvrditi da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama", rekla je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključna priča ovdje je da je prekid trudnoće dopušten zakonom'

“Isključivo čime se komisija može baviti temeljem zakona je utvrđivanje činjenica medicinske struke može li se iz svih nalaza i pretraga utvrditi hoće li se dijete roditi s tjelesnim ili duševnim manama. Mjesta bilo kakvim drugim odlukama nema. Ovo nije i ne može biti pitanje svjetonazora, ideologija i preporuka, ovo je pitanje poštivanja zakona koji je trenutno na snazi u Republici Hrvatskoj”, kazala je Jurić te još jednom naglasila da se odluka komisije može temeljiti jedino na medicinski nalazima i činjenicama.

“Ključna priča ovdje je da je prekid trudnoće i u ovoj fazi predviđen i dopušten zakonom, a liječnicima je prepušteno da utvrde koja je najbolja metoda za provedbu zakona i ostvarivanja prava koje žene, odnosno trudnice imaju po tom zakonu”, rekla je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo