obećanja vlade i ministarstva / Predstavnice inicijativa za promjenu socijalnog sustava: 'Kolektivna krivnja postoji jer se sustav nije reformirao zadnjih 30 godina'

Promijenilo se dosta toga, ali nažalost ne dovoljno. To samo pokazuje koliko stvari je bilo krivo, što je sve nažalost rezultiralo opet tragičnim slučajem, rekla je Una Zečević Šeparović

6.4.2021.
18:50
VOYO logo

Predstavnice inicijativa koje su razgovarale s Vladom o promjenama u socijalnom sustavu nakon tragičnog slučaja djevojčice iz Nove Gradiške bile su gošće RTL-a Danas.

Antonijom Skender i Unom Zečević Šeparović razgovarala je Ivana Ivanda Rožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMRT DJEVOJČICE /

Tko je zakazao u sustavu? Češlja se dokumentacija, obavljaju razgovori. Glavna socijalna radnica nije ispitana jer ima - koronu

Image
SMRT DJEVOJČICE /

Tko je zakazao u sustavu? Češlja se dokumentacija, obavljaju razgovori. Glavna socijalna radnica nije ispitana jer ima - koronu

Kako je prošao sastanak? Imate li osjećaj da vas je ministar Aladrović saslušao?

''Ministar Aladrović nas je slušao, ali najviše komunikacije se vodilo između premijera Plenkovića i nas što pozdravljamo. Pokazali su iskren interes, dali su nam informacije da na nekim stvarima iz naših devet točaka već započinju rad, dali su nam, dali su sebi rok od tri tjedna da se o svakoj točki očituju u kojem vremenskom roku će Ministarstvo biti spremno te točke realizirati, da li u kratkoročnom, srednjoročnom ili dugoročnom. Dali su nam i konkretan vremenski okvir i naznake da će ova Vlada biti ona koja će započeti reforme koje su nam nužno potrebne već zadnjih 30 godina'', rekla je Skender.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se ovako nešto moralo dogoditi da bi se osvijestilo odgovorne?

''Promijenilo se dosta toga, ali nažalost ne dovoljno. To samo pokazuje koliko stvari je bilo krivo, koliko postupanja nije bilo sukladno propisima koje su na snazi u RH, što je sve nažalost rezultiralo opet tragičnim slučajem ovaj put po život jednog djeteta'', kazala je Zečević Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonija, vi ste živjeli u udomiteljskoj obitelji, kako se osjećate kad neki kažu kolektivna krivnja, svi smo krivi...

''Kolektivna krivnja postoji jer se sustav nije reformirao zadnjih 30 godina. Otkako smo Marta i ja prošli kroz taj sustav, stvari se uopće nisu promijenile, dapače, pogoršale su se i sve su gore i gore. Djece u sustavu, sve više je tragičnih ishoda, isto tako, novinski stupci se pune, a reforme nema i ništa se ne događa'', kazala je Skender.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zadovoljni s kaznama, kada gledamo općenito zakona. Neki kažu dobar je, ali službe ga se ne drže...

''Najmanji problem u ovom slučaju su kazne. Bitno je da do toga ne dođe. Kada dođe do smrti jednog dvogodišnjeg djeteta na ovakav način, onda je stvarno sporedno važno kakva će biti kazna. U ovom slučaju ovisi o pravnoj kvalifikaciji djela, zasad je to koliko sam vidjela iz novina, Državno odvjetništvo je kvalificiralo kao teška tjelesna ozljeda sa smrtnom posljedicom, neki smatraju da to treba biti teško ubojstvo, vidjet ćemo što će biti u kaznenom postupku'', rekla je Zečević Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antonija, koliko vas u udomiteljskom domu posjećuju psiholozi, socijalna služba, zdravstveni djelatnici?

''Ono što konkretno mogu reći u svom slučaju...kod mene je nadzor socijalnog rada bio dva puta u 13 godina, jednom najavljeno, jednom nenajavlljeno i nakon toga više nitko nije dolazio u nadzor. Psihološku pomoć nisam nikada primila bez obzira na činjenicu što sam žurno izdvojena iz obitelji zbog zlostavljanja i maltretiranja i što sam ptvo bila u bolnici, a tek onda u domu zbog težine svog stanja. Nikad ni nakon toga mojim udomiteljima nije ponuđeno da dobijem psihološku pomoć, to pružam sebi sama sad kad sam odrasla osoba i mogu ju financirati. Isto tako, nikada me nije pregledao medicinski djelatnik, a mogu i reći iz komunikacije s udomiteljima koji su izašli iz sustava udomiteljstva, znamo da nam prijavljuju da se nadzor pojavi jednom ili nijednom'', rekla je Skender.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što konkretno sad očekujete od ministra, što ako ne pristane na sve zahtjeve?

''Mi zahtjeve imamo već od 2019. godine, neki su ispunjeni tada unutar godinu dana, a neki sa zakašnjenjem, a neki su uklonjeni kao nemogući. I evo sad unazad jedno pet mjeseci imamo suradnju, dijalog s ministarstvom ministra Aladrovića, obiteljski sudovi, neovisno povjerenstvo za nadzor pritužbi na rad centara za socijalnu skrb..to se sve sada događa. Tada je otklonjeno kao nemoguće, sada se događa i s tim smo zadovoljni, to će donijeti neki pomak. Nažalost, svaki novi slučaj, a ima ih stalno, ukazuje na nešto novo. Dakle, naša inicijativa ima zadatak prenijeti probleme iz sustava koje u inbox primamo stalno. Možemo reći iz prve ruke što ne valja i što možemo promijeniti, također imamo prijedloge kako ih promijeniti i zadovoljni smo što nas se sluša i čuje, a hoće i kada se to dogoditi, to ćemo vidjeti, mi ćemo i dalje raditi pritisak'', rekla je Zečević Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobili smo čvrsta obećanja  da će svih naših devet točaka ispoštovati, odnosno da na nekima već rade aktivno i isto tako smo im jasno dali do znanja da smo se Marta i ja spremile na maraton i ne mislimo odustati'', kazala je Skender.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo