novinarski natječaj / Predstavljen Zbornik novinarskih radova iz 2021.: 'Ovo je punokrvno zrelo novinarstvo'

Image

Agencija za elektroničke medije u dvije godine dodijelila je 1,98 milijuna kuna za prijavljene novinarske radove koji dižu ljestvicu kvalitete

14.11.2022.
18:30
VOYO logo

Kroz dvije godine više od 1,98 milijuna kuna dodijeljeno je novinarima kroz program Poticanja novinarske izvrsnosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) kojim se potiče istraživačko i kvalitetno novinarstvo, a u ponedjeljak predstavljen je Zbornik radova iz 2021. godine koji donosi pregled novinarskih radova koji su ocijenjeni kao ponajbolji.

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac pojasnio je da se ovaj fond usmjeren prije svega samim novinarima, a financira se iz igara na sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadam se da će se prepoznati rezultati ovog projekta, da će se fond pojačati te da ćemo svi shvatiti da moramo još više i intenzivnije ulagati u izvrsnost novinarstva jer kvalitetno novinarstvo je osnova demokratskog društva'', rekao je Popovac. Ocijenio je da kvaliteta u novinarstvu opada, a da su upravo mediji važni u donošenju provjerene i kvalitetne informacije.

Voditeljica projekta i članica Vijeća za elektroničke medije (VEM) Anita Malenica za projekt je rekla da on budi "ambicije" dobrih i izvrsnih novinara koji su često zbog egzistencijalnih i drugih problema uspavani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kolege su briljirali /

HND proglasio dobitnike nagrada za godinu obilježenu pandemijom, aferama, potresom i napadom na Markovu trgu

Image
Kolege su briljirali /

HND proglasio dobitnike nagrada za godinu obilježenu pandemijom, aferama, potresom i napadom na Markovu trgu

"Kroz njega je prošlo više od 300 novinara i 100 portala. Mi smo projekt pokrenuli, Ministarstvo kulture izdvojilo je za njega sredstva, ali on ne bi zaživio da nema novinara koji žele punokrvno novinarstvo", istaknula je Malenica.

Kaže da se na projekt javljaju toliko dobri radovi da je teško nekad podvući crtu i ocijeniti tko prolazi, a tko ne. Primijetila je da su se odazvali i zreli novinari, ove godine njih četvero čak i iz mirovine. "Dobri, zreli novinari žive, tu su oko nas i rade. A mi smo pokucali na vrata starih Asova", ukazala je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu koji potiče izvrsnost, činjeničnost, ali i feljtonski oblik novinarstva. Za odabranu temu, novinar je dužan objaviti dogovoreni serijal članaka i potom se kroz ovaj projekt ocjenjuje njihov rad te novčano nagrađuje.

Anita Malenica naglasila je kako ovo nije ''socijalni'' projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Fond poticanje novinarske izvrsnosti je vraćanje punokrvnog novinarstva u medijski prostor. Činjenica da je tristotinjak novinara u tri godine sudjelovalo u ovom projektu pokazuje da postoji veliki interes vraćanju iskonskim postulatima novinarstva'', kazala je.

Inače, riječ je o bespovratnim sredstvima potiču se teme od javnog interesa,bilo da se radi o djeci, zdvarstvu, obrazovanju, gospodarstvu, industriji zabave, posljedicama potresa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine na javni natječaj prijavilo se 204 novinarska porojekta, od toga je ostvaren 81 projekt.

Profesor Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta istaknuo je da je čitanjem radova uvidio sjajan profesionalni put koji su prošli novinari te da je često pomislio kako bi "volio biti na njihovu mjestu." Dodao je i da se u tekstovima Zbornika vidi pravi duh novinarstva, kakav je nekad bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će AEM idući natječaj objaviti iduće godine tijekom proljeća.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo