Rodbinske veze /

Predsjednik VSTV BiH odbacio tvrdnje da je nova glavna tužiteljica imenovana zbog veza s HDZ-om

Image
Foto: RTL

Gordanu Tadić VSTV je u srijedu imenovao novom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH na razdoblje od šest godina

24.1.2019.
22:40
RTL
VOYO logo

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija odbacio je u četvrtak optužbe da je nova glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić izabrana na tu dužnost zbog obiteljskih i političkih veza s dužnosnicima HDZ BiH istaknuvši kako je ona imenovana zahvaljujući stručnosti i dokazanoj kvaliteti rada u pravosuđu.

 „Ne može gospođa Tadić, a niti bilo tko drugi, birati s kim će biti u srodstvu", kazao je Tegeltija komentirajući tvrdnje da je Tadić postala glavnom tužiteljicom zahvaljujući tome što je u srodstvu s Mijom Krešićem, visokim dužnosnikom HDZ BiH koji je ujedno zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordanu Tadić VSTV je u srijedu imenovao novom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH na razdoblje od šest godina.Taj izbor kritzirao je dio medija ali i Stranka demokratske akcije (SDA) u kojoj drže kako je nedopustivo da niti na jednoj od tri najistaknutije dužnosti u državnom pravosuđu nema Bošnjaka jer je Tegeltija za predsjednika VSTV-a izabran kao Srbin a predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kao osoba iz reda manjinskih naroda.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u četvrtak je izjavio kako je izbor Tadić za glavnu državnu tužiteljicu proizvod dogovora koji se prave ne štetu Bošnjaka. Ustvrdio je kako je njenim izborom provedeno svojevrsno etničko čišćenje u vrhu pravosuđa kao i da se na taj način žele proizvesti optužnice kojima će se izjednačiti krivnja svih strana iz ratnog razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je odbacio sve te optužbe Tegeltija je izbor Gordane Tadić branio i konstatacijom kako je tijekom dvije i pol godine koliko je ona bila  obnašateljica dužnosti glavne tužiteljice uspjela stabilizirati uzdrmane odnose unutar Tužiteljstva BiH kao i podignuti optužnice protiv njezina prethodnika Gorana Salihovića te voditelja odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Bože Mihajlovića.

Njih dvojica ranije su smijenjeni a potom i optuženi zbog nesavjesnog rada u službi i zloporabe položaja i ovlasti.

Tegeltija je pohvalio rad Tužiteljstva BiH na rasvjetljavanju nekoliko slučajeva ratnih zločina nad osobama srpske nacionalnosti u području Bihaća , zašto je optužen general bošnjačke Armije BiH Atif Dudaković, zatim na širem području Konjica, za što je optužen general Ramiz Dreković, te u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici i Velikom parku zbog čega se sudi Draganu Vikiću bivšem zapovjedniku posebnih postrojbi MUP-a tadašnje Republike BiH. Uz to, podsjetio je Tegeltija, poodmaklo je suđenje generalu Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine koje su počinili mudžahedini na području Zavidovića u središnoj Bosni a prije nekoliko dana je podignuta i optužnica protiv nekoliko pripadnika ABiH za počinjene ratne zločine nad Hrvatima u Križančevom selu kod Viteza.

“Velike zasluge za te istrage pripadaju upravo glavnoj tužiteljici Gordani Tadić“, kazao je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo