Otkud sad to? /

Predsjednik i premijer, čini se, na čelu Vrhovnog suda sad žele istu osobu! Pali su prvi važni dogovori

Nakon niza prepirki, svađi i neslaganja, predsjednik i premijer stali su na loptu i na istu stranu. Pali su i prvi važni dogovori.

1.9.2021.
21:00
VOYO logo

Osim predsjednika Vrhovnog suda, dogovorena je i nova osoba na čelu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, a uskoro ih čeka i konkretan dogovor za veleposlanike.

Ivana Ivanda Rožić donosi novosti o tome da i predsjednik i premijer ovaj put, čini se, na čelu Vrhovnog suda žele istu osobu, Radovana Dobronića, suca poznatog po presudi za Franak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović, predsjednik Republike:

"Vidim da se ne razmeće po medijima da se nije prometnuo u medijsku zvijezdu, što je jako dobro, jer on se ne natječe na izborno političko mjesto, nego na mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Ja ću ga na to mjesto predložiti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Dobronića, na to mjesto želi i aktualni vršitelj dužnosti Marin Mrčela, sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić, odvjetnik Šime Savić i Barbara Gundić iz Državne komisije za kontrolu javne nabave.

O svima njima svoje ocjene sutra će u podne dati i opća sjednica Vrhovnog suda. Još se ne zna hoće li suci na njoj glasati javno ili tajno.

Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda:

"Da bi mogla raditi opća sjednica, mora biti prisutna natpolovična većina svih sudaca. Znači, sad je 35 sudaca trenutno i isto tako odluka se donosi većinom svih glasova, ne prisutnih, već većinom svih glasova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Milanovića to mišljenje nije obvezujuće. Kandidate čeka i razgovor u Saboru, a predsjednik odbora za pravosuđe za RTL otkriva da se sjednica  očekuje u idućih tjedan dana. 

Mišel Jakšić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja uvijek očekujem razgovor i dogovor. Nadam se da smo ovaj put ipak bliže tome da pričamo argumentirano, da ne idemo u politiziranje, jer to od nas očekuju građani koji u svim istraživanjima, u svim istupima našem pravosuđu pokazuju, nažalost, palac dolje."

Da se dogovori predsjednika i premijera bliže kraju, vidi se i na primjeru pitanja sigurnosti. Posebnih pregovora nije trebalo ni kod izbora čelne osobe Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost. Maji Čavlović isticao je mandat i vjerojatno odlazi u diplomaciju, pa na njezino mjesto sjeda druga osoba. 

"Nova osoba je Valentino Franjić, dolazi iz sustava. Osobno ga nisam poznavao, ali moji najbliži suradnici koji su vodili taj sustav i koji ga sada voze ga poznaju i tu smo se složili", kazao je Milanović.

Dok se čeka konkretan dogovor i oko veleposlanika, suci sutra daju svoje ocjene.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo