ide prosvjed / Predsjednik HND-a o smrti kolege Matijanića: 'Ministre Beroš, spavate li mirno?'

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Prozvao je i Plenkovića te ponovio zahtjev da neovisno povjerenstvo istraži je li bilo propusta u liječenju novinara Vladimira Matijanića. Na konferenciji je ponovljen zahtjev za Beroševom smjenom te su istaknuli da s protekom vremena od šest mjeseci sada odgovornim smatraju i premijera Plenkovića

14.1.2023.
12:38
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvali su na prosvjed.

Na konferenciji za novinare u Klubu Novinarskog doma u Zagrebu, istaknuli su da ne odustaju od zahtjeva koje su postavili sredinom prošloga rujna u peticiji koju je potpisalo skoro 5000 građana kada su tražili novo nezavisno povjerenstvo koje bi utvrdilo je li bilo propusta u liječenju kolege Matijanića. Njome se tražila i smjena ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjed se organizirao pod nazivom 'Oprostite, ne mogu disati', vezan je za tragičnu smrt kolege i prijatelja Matijanića i HND posljednjih šest mjeseci upozorava da aktualna vlast, počevši od ministra Beroša zataškava ovaj slučaj. Želi se obračunati s mrtvim čovjekom koji je cijeli svoj profesionalni život posvetio borbi za javni interes. Ne možemo prihvatiti činjenicu da nitko nije odgovoran", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Nastavio je da "svi oni koji su mislili da će ovo trajati 10-15 dana bili u krivu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HND će biti za vratom vlastodršcima koji nas žele uvjeriti da je sve bilo u redu. Nikada nećemo odustati od zahtjeva za ostavkom Beroša, ali sada je ovo odgovornost i premijera Plenkovića. On je jedini premijer koji će u svojem mandatu imati dva novinarska prosvjeda na Markovom trgu", rekao je Zovko.

Image
Ne odustaju /

Splitsko općinsko tužiteljstvo traži novo vještačenje u slučaju smrti novinara Matijanića

Image
Ne odustaju /

Splitsko općinsko tužiteljstvo traži novo vještačenje u slučaju smrti novinara Matijanića

Na konferenciji su rekli da nikad neće zaboraviti i da netko mora odgovarati za smrt Matijanića, a Zovko je izravno poslao pitanje Berošu: "Ministre, spavate li mirno? Plenkoviću, spavate li mirno?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da sustav ubio čovjeka te da bi Plenković bio veći državnik da je smijenio "jednog u nizu nesposobnih ministara".

Na prosvjedu će se obratiti Andrea Topić, također novinarka i partnerica Matijanića, potom Gabrijela Radanović, njegova prijateljica i potpredsjednica ogranka HND-a za Splitsko-dalmatinsku županiju te Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek osvrnuo se na Matijanićev rad i rekao da je život posvetio "malom" čovjeku te da je uvjeren da bi Matijanić, da se ovo dogodilo nekome drgom, tražio odgovore. Pozvao je građane da se u nedjelju prodruže, da dođu u Zagreb na prosvjed. Poziv je uputio i zaposlenicima u zdravstvu koji su nezadovoljno da također dođu.

Prosvjed su prijavili policiji, a okupljanje će biti 5. veljače ispred zgrade Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video s konferencije:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo