'beroš mora otići' / HND o smrti Matijanića: 'Ovo je besramno ponašanje Plenkovića. Razmišljamo o prosvjedu'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kolega Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza od posljedica COVIDA, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu

5.11.2022.
13:18
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u Splitu je održalo konferenciju za novinare kojom su obilježili tri mjeseca od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića.

Podsjetimo, kolega Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza od posljedica covida, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Tog dana naglo mu se pogoršalo, a tim hitne koji je došao na poziv nije ga uspio spasiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti, Ministarstvo zdravstva osnovalo je posebno povjerenstvo koje nije utvrdilo stručne propuste u liječenju Matijanića. Hrvatsko novinarsko društvo peticijom, koju je potpisalo više od 4600 osoba, zatražilo je da se oformi novo povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva, istaknuvši da članovi prvotnog povjerenstva nisu smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva, a zbog cjelokupne situacije, zatražili su i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Image
dostavljeno ministarstvu /

Liječnička komora donijela mišljenje o liječenju Vladimira Matijanića: 'Nije bilo stručnih propusta'

Image
dostavljeno ministarstvu /

Liječnička komora donijela mišljenje o liječenju Vladimira Matijanića: 'Nije bilo stručnih propusta'

Uvodno se obratio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zovko: 'HND će sve građane pozvati na prosvjed'

"HND ozbiljno razmišlja o novom prosvjedu na Trg. svetog Marka. Ovo je besramno ponašanje Andreja Plenkovića", rekao je.

"Ja pozivam kolege da na svakom javnom događaju gdje dođu Plenković ili Beroš da mu postave pitanje. Andrej Plenković je sada odgovorna osoba. Svaki dan na funkciji kad je Beroš, to je njegova odgovornost, odgovornost Plenkovića", dodao je Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vili Beroš mora otići, mora biti smijenjen. Svi oni koji misle da ćemo mi ovo zaboraviti nisu svjesni koliko se varaju. Nema važnije teme na medijskom prostoru od Vladimira Matijanića. HND će pozvati sve građane na prosvjed", zaključio je Zovko.

Novinarima se obratila i Matijanićeva životna partnerica, Andrea Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topić: Zdravstveni sustav kod nas je nula'

"Zbilja mi nije lako ni nakon tri mjeseca stati ispred kamere. Ono što shvaćam je da svatko od nas, može sam sebe zapitati koliko vam treba da kada idete u bolnicu da se naručite na pregled - da na taj pregled zapravo i dođete.- I taj odgovor vam može biti slika zdravstva, odnosno u kakvoj se situaciji nalazi", započela je Topić.

"Svaki mjesec izdvajamo nenormalne svote novaca, a zauzvrat ne dobivamo apsolutno ništa. Zdravstvo bi trebalo funkcionalno da je svakom građaninu dostupno uvijek. Nije iz razloga što ova država, ovi ljudi koji ju vode nisu bili spremni osposobiti zdravstveni sustav. Toga kod nas nema, zdravstveni sustav je kod nas nula. On je samo za povlaštene. U Hrvatskoj postoji podjela na kaste, na oni koji si mogu priuštiti i oni koji ne mogu", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlado je bio pošten osoba koja nije htjela ići tim putem nepoštenim i on je završio kako je završio. I mnogi građani sui takvi, i mnogi će tako završiti i mnogi u ovim trenutcima odbijaju potezati veze i davati mito i odbijaju sudjelovati u nakaradnosti hrvatskog zdravstva i znaju što ih čeka ako se nastave odupirati tome", poručila je Topić.

"Ministar Beroš koji je trebao otići već davno, zbog nekih drugih afera. li čim on i da ode, Plenković na njegovo mjesto postavi neku drugu osobu, to je neka druga kravata, ali ništa se ne mijenja dolaskom novog ministara. Treba mijenjati cijeli zdravstveni sustav i zato je odgovaran Plenković, ali odgovorni su i oni koji ga biraju, a to su građani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na presici su rekli da su se vodili medicinskom dokumentacijom, a onda su rekli da je ona imala propusta. To je kontradiktorno. Zato smo pokrenuli peticiju i potpise predali Plenkoviću", rekla je Topić.

Dežulović: ' Vlado nije ubijen s predumišljajem, ova država nije sposobna ni za to'

Novinar i književnik Boris Dežulović smatra da ne bi bio mirniji da je država ubila Matijanića s predumišljajem. Po njegovim riječima država Hrvatska ima u tome iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlado nije ubijen s predumišljajem, ova država nije sposobna ni za to. Matijanić je ubijen iz nehaja. Tako se država odnosi prema svima i prema svemu. Ovo se može dogoditi svakome, dogodit će se nekome od nas. Zato je smrt Vladimira Matijanića, nije stvar u tome da je umro najbolji među nama, umro je građanin koji se zvao Vladimir Matijanić, sutra će to možda biti vaše ime", poručio je kolumnist.

Glavna tajnica HND-a Mirela Skender objasnila je da je Matijanić bio sjajan novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakim svojim tekstom govorio je da država nije funkcionalna, a ipak je do kraja vjerovao da će država zaštiti pravo na život njega i svakog građanina."

"Ne želimo živjeti u državi u kojoj trebamo imati vezu da bi ostali živi. Ne želimo živjeti u državi u kojoj postoji lijek, a službenici govore da ne postoje. Želimo imena i prezimena odgovornih i ne želimo više zataškavanje", poručila je Skender.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima se obratila i novinarka Slobodne Dalmacije, Gabrijela Radanović.

'Svoju zadnju priču ostavio je nedovršenu, njegova zadnja priča je njegova smrt'

"Vladimir Matijanić je bio možda jedno od najoštrijih pera i sva sreća postoje još uvijek oštra pera i koliko god je bio oštar u tome, toliko je bio mekan i ponizan kad je tražio svoju pomoć. Pomoć za sebe, kad je tražio osnovnu zdravstvenu skrb. One snimke koje su se pojavile savršeno prikazuju kako jedan građanin treba tražiti skrb i savršeno prikazuju kako država odbija pružiti skrb", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je svoju zadnju priču ostavio nedovršenu, njegova zadnja priča je njegova smrt. Andrei je ostavio taj teret da ona napiše njegovu zadnju priču o svijetu kakav bi on trebao izgledati."

"Mislim da je dužnost svih nas novinara da dovršimo taj zadnji tekst", poručila je za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo