izbori 22. prosinca / Predsjednička kampanja trajat će samo dva tjedna: Neki kandidati su zadovoljni, a neki bijesni

Najveći iznos koji predsjednički kandidati smiju potrošiti je osam milijuna kuna

14.11.2019.
18:47
VOYO logo

Vlada je i službeno potvrdila datum predsjedničkih izbora - hrvatski građani na birališta će 22. prosinca, a predizborna kampanja trajat će samo dva tjedna. 

Predsjednika ili predsjednicu građani će u eventualnom drugom krugu birati 5. siječnja 2020. Odluka o izborima bit će objavljena 21. studenog, nakon čega će kandidati imati 12 dana za prikupljanje 10.000 potpisa za kandidaturu. DIP će imati 48 sati za provjeru potpisa, a onda počinje 16-dnevna kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tabora aktualne predsjednice smatraju da je to dovoljno vremena za kampanju.

"Predsjednici i Izbornom stožeru sasvim je svejedno koliko kampanja traje. Mi smo uvjereni da ćemo na kraju ostvariti ono što smo obećali", rekao je Zoltan Kabok glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok oni koji podržavaju Zorana Milanovića u ovoj Vladinoj odluci ne vide političku igru, sam Milanović u tome ipak vidi taktiziranje.

Na svom Facebook profilu objavio je da HDZ želi smanjiti broj građana jer se 22. prosinca Hrvati iz inozemstva još neće vratiti za blagdane, a 5. siječnja će birači otići na skijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade točka o datumu izbora bila je spojena s odlukom o visini naknade za troškove promidžbe. Ministar uprave Ivan Malenica  obznanio je da pravo na naknadu troškova imaju svi kandidati koji osvoje najmanje 10 posto glasova. Ne smije im se isplatiti veći iznos od potrošenog na promidžbu.  

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor predsjednika RH osigurana su 2 milijuna i 800 tisuća kuna", rekao je Malenica. 

Najveći iznos koji kandidati smiju potrošiti je osam milijuna kuna. Miroslav Škoro još ne zna koliko će mu iznositi troškovi, ali će se, kaže, za financije morati pobrinuti sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi koji smo neovisni kandidati i koji nismo u stranačkim infrastrukturama i ne možemo biti na državnim jaslama i jaslama državnih poduzeća, moramo se snalaziti sami jer da bi mi netko donirao 10 kuna, mora nešto isprintati, potpisati osobno, poslati s povratnicom pa na kraju ispadne skuplja pita od tepsije", rekao je Škoro.

Novac tek treba početi prikupljati i HDZ, ali plan imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svodit će se na četiri donatorske večeri u četiri velika grada, a razliku koja je sukladna zakonu nadomjestit će naravno Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Kabok. 

Najviša dopuštena donacija privatne osobe je 30.000 kuna, a najveća donacija tvrtke može iznositi 200.000 kuna. Anonimne donacije su zabranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo