'SAD JE POVUKLA RUČNU KOČNICU': / Predsjednica prozvala Merkel za izazivanje kaosa

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

"Zabrinjava me činjenica da u zemlju ulazi puno ljudi nekontrolirano. Mi ne znamo tko su ti ljudi.

21.9.2015.
19:49
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

"Da tamo vlada rat, onda bi ulazak preko noći bio opravdan međutim sigurni su i nema razloga da ulaze preko ilegalnih prijelaza. Vojska može pomoći kroz pojačani nadzor granice, putem helikoptera, senzora i usmjeravajući te ljude prema legalnim graničnim prijelazima, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostujući u Dnevniku Nove TV. Dodala je da se o izbjegličkoj krizi moralo razgovarati sa susjedima i s EU.

Potvrdila je da Vijeće za obranu neće razgovarati o izbjeglicama. "Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se prošlog tjedna, međutim ministar unutarnjih poslova nije bio na Vijeću", pojasnila je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je već na terenu

Grabar Kitarović je kao "zlonamjerne konstrukcije" odbacila tumačenja kako se zauzimala za uporabu oružane sile prema migrantima koji prelaze državnu granicu.

"Kada sam govorila o uporabi vojske nitko nije mislio na uporabu oružane sile. To su u potpunosti vrlo zlonamjerne konstrukcije o tome. Neki ministri kad gledaju na Hrvatsku vojsku misle prije svega na puške i ubijanje, za mene Hrvatska vojska znači humanost i domoljublje koje je pokazano i u slučaju Gunje i u slučaju Pelješca. I Hrvatska vojska temeljem ovlasti, Ustava i zakona može biti ta koja će pomagati i tijelima države uprave i tijelima lokalne samouprave koje su u ovom slučaju ove krize reagirale najbolje. I na tome zahvaljujem i svim našim građanima koji su reagirali i srcem i konkretnom pomoći i lokalnoj samoupravi koja se prije svega izborila za rješavanje ove krize", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Željko Lukunić

Prva skupina izbjeglica stigla je s hrvatske granice u izbjeglički kamp u Opatovcu. Hrvatska vojska, Crveni križ i Civilna zaštita izgradili su izbjeglički kamp u mjestu udaljenom 15 km od Tovarnika. Prihvatni centar može primiti 4.800 osoba, ima 200 šatora, a u svaki šator stanu 22 osobe. U njemu se izbjeglice mogu zadržavati najduže od 36 do 48 sati. Svi migranti koji ulaze u Hrvatsku kod Tovarnika bit će prebačeni u Opatovac.

Merkel je pozvala izbjeglice - pa se predomislila

Grabar Kitarović je mišljenja da su narušeni diplomatski odnosi s Mađarskom i Slovenijom.

"Umjesto da smo iskazali solidarnost, možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susjednih država, ipak način na koji se riješavalo nije bio u redu i o tome pišu svi svjetski mediji. Trebalo se dogovarati kako će taj izbjeglički val ići. Ovih dana vidite upravo da se i u samoj EU postavlja pitanje jesu li ti migranti samo izbjeglice ili ima ekonomskih migranata. Gospođa Merkel koja ih je zvala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze. Gospođa Merkel je to učinila, a nije svjesna da je u vožnji gdje se skupilo toliko automobila, da je povlačenjem ručne kočnice napravila kaos na cesti i treba ga sada riješiti", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPOMOĆ ZOVE AMERIKU: /

Merkel priznala da EU ne može sama riješiti problem izbjeglica

Image
UPOMOĆ ZOVE AMERIKU: /

Merkel priznala da EU ne može sama riješiti problem izbjeglica

Govoreći o Andriji Hebrangu, Grabar Kitarović je rekla da su joj savim jasne njezine ustavne ovlasti, a to je u ovom slučaju zaštita nacionalnog interesa sigurnosti i građana.

"Dijelim njegovo mišljenje da Vlada nije bila spremna u ovom slučaju', rekla je Grabar Kitarović za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Ispričavam se kancelarki Merkel

Na izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je prozvala njemačku kancelarku Angelu Merkel da je izazvala kaos, na Twitteru je reagirala Jadranka Kosor.

"Ispričavam se kancelarki A. Merkel koja nam je osobito pomogla u završnoj fazi hrvatskih pregovora za EU", napisala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo