SLUČAJ ĆORUŠIĆ / Predsjednica udruge pacijenata: 'Šokirani smo. Stvari se žele zataškati, mora se uključiti DORH!'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Ovo je najteža povreda koja je trebala hitnu reakciju svih mogućih institucija. Prošla su tri dana, a kao da se ništa nije dogodilo', kazala je predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata

25.5.2022.
18:35
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušića u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' iznio je cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik zbog čega je bolnica platila odštetu. On je ustvrdio da njegova pogreška nije ni približno bila dramatična kakvom se prikazuje u javnosti, a kazao je i da je grešku priznao na nagovor KBC-a.

Taj je slučaj na televiziji N1 komentirala Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNATELJU SE TRESE STOLICA /

Beroš o mogućoj smjeni Ćorušića: 'To nije u mojoj ingerenciji, najprije se treba očitovati Liječnička komora'

Image
RAVNATELJU SE TRESE STOLICA /

Beroš o mogućoj smjeni Ćorušića: 'To nije u mojoj ingerenciji, najprije se treba očitovati Liječnička komora'

'Ako se pogreška već dogodila, ne može se banalizirati'

“Medicinska pogreška za vrijeme rada koji nije lagan može se dogoditi svakome. Pitanje je je li se to dogodilo kada je netko dao sve od sebe da posao obavi najbolje ili radi nesavjesnog liječenja. To su dvije različite stvari. Ako se pogreška već dogodila, ne može se banalizirati. Treba razriješiti i objasniti što se i kako dogodilo te ponuditi alternativno rješenje za pacijenticu koja je ostala bez zdravog jajnika. Trebalo je dalje vidjeti kako joj pomoći i uputiti u daljnje rješavanje problema da nastala šteta bude što manja. Ovako, da je pacijentica otišla u drugu ustanovu, govori da joj nije pruženo ništa što je trebalo biti”, rekla je Karačić.

Istaknula je da većina liječnika nije dobro upoznata s pravima pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je zakon kojim pacijenti mogu samo mahati, a sve što se prekrši ostaje nesankcionirano i zato svjedočimo ovome. Također, pitanje je političke moći i političkog utjecaja nekoga tko je na čelu jedne institucije i vidimo da su mnogi koji su trebali odmah reagirati ostali bez riječi. Šute, umjesto da su odmah u nedjelju reagirali', kazala je.

'Šokirani smo. Prošla su tri dana, a sve je isto'

Karačić napominje da iznošenje profesionalne tajne podliježe kaznenom progonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je najteža povreda koja je trebala hitnu reakciju od svih mogućih institucija. Šokirani smo da to ovako prolazi. Prošla su tri dana i dalje je sve isto, kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je situacija koja je nedopustiva. Bilo koja komora, ministarstvo na EU razini, riješili bi ovo u roku 24 sata. Nemaju se što tražiti očitovanja, priopćenja, ako je nešto izrečeno na javnoj televiziji. Oni koji imaju ovlasti mogli su i trebali sve utvrditi za tri minute”, smatra Karačić.

U slučaju da državna tijela ne naprave ništa, Udruga kojoj je na čelu spremna je preuzeti odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ćemo poduzeti sve korake. Dobili smo podršku kolega iz drugih zemalja EU-a jer očito se stvari u RH žele zataškati. Sve ono što se neće moći u Hrvatskoj, mi ćemo poduzeti van Hrvatske. Nekoliko je tu institucija koje imaju ovlasti provesti sankcije. DORH se ozbiljno mora uključiti u ovaj problem. Hrvatska liječnička komora mora odmah reći da je ovo za oduzimanje licence. I, naravno, vezano za samu poziciju ravnatelja najveće ustanove koja bi trebala biti primjer, da na čelu takve ustanove i dalje bude osoba s ovakvim teškim povredama prava pacijenata… Situacija nije jednostavna i zaista sam šokirana što nitko od vladajućih nije reagirao kako treba”, rekla je Karačić na N1 te poručila da “sigurno neće ostati na ovome”.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo