'pelješki most se mora izgraditi' / Predsjednica otvorila privremeni ured u Dubrovniku: 'Koliko puta sam se vozila autom do vas jer zrakoplov nije mogao sletjeti'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Dubrovniku gdje je jutros otvorila svoj ured

25.10.2017.
11:55
VOYO logo
Image

Predsjednica otvorila privremeni ured u Dubrovniku

Image

Predsjednica otvorila privremeni ured u Dubrovniku

Predsjednicu su ispred palače Ranjina dočekali načelnici, gradonačelnici i predstavnici brojnih općina i gradova s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a pozdravne govore održali su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.

Tom prigodom, Franković je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti predsjednicu u tisućljetnom Dubrovniku koji 500 godina bio samostalna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dubrovačka Republika stoljećima je bila ispred svog vremena i uz bok najbogatijima. Dubrovnik je četiri stoljeća prije Sjedinjenih Država ukinuo ropstvo, a bio je drugi najbogatiji na svijetu po glavi stanovnika. Bio je raskrižje Istoka i Zapada, središte diplomacije, kulture i znanosti. Mali je Dubrovnik dao brojne velikane, domoljube, ljude kojima je Grad bio iznad svega; nikad pojedinac, uvijek tim i to je ključ uspjeha. Ovaj grad bio je i posljednje mjesto na kojem je boravio padre Petar Perica, isusovac i autor poznatih pjesama 'Do nebesa nek' se ori' i 'Rajska Djevo, kraljice Hrvata' i koji je umro na današnji dan prije 73 godine. Smaknut je bez suđenja od strane partizanskog odreda na Daksi', kazao je Franković.

Dubrovački gradonačelnik istaknuo je i brojne probleme s kojima se stanovnici Dubrovnika susreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poštovana predsjednice, ovaj Grad je jedan od simbola obrane i značajan povod međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Grad se stojički borio i odolio napadima tisuću neprijateljskih vojnika. Spaljeni su i opljačkani brojni domovi, mnogi su izgubili bližnje, stradala je i UNESCO-va svjetska baština. No, Grad se, poput feniksa, kao i nebrojeno puta dosad, izdignuo iz pepela i ponovno sjaji. Ipak, moramo priznati kako u našem lijepom Dubrovniku stvari nisu tako idealne. Veliki problem Grada je prometna povezanost, maćehinski odnos Croatije Airlines prema građanima Dubrovnika. Na ovaj biser Mediterana najljepši pogled pruža se sa Srđa, simbola obrane Dubrovnika. Do najljepšeg pogleda najbrže se dolazi žičarom čiji vlasnici od 2011. godine ne plaćaju koncesijsku naknadu našem Gradu. Milijuni kuna, kojima smo mogli sagraditi vrtiće, škole ili dom umirovljenika, nisu nam, nažalost, podmireni. S druge strane, svi nadležni, kao da mirno i nezainteresirano gledaju kako to već godinama prolazi. Stoga, poštovana predsjednice, uvjereni smo kako ćete se svojim autoritetom zauzeti za ovaj slavni grad i njegove građane', rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je počašćen što je predsjednica Grabar Kitarović odlučila biti i gost i domaćin u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Drago mi je da ćemo imati priliku s predsjednicom obići sve dijelove Županije. Imat ćemo priliku razgovarati o onome što radimo, posebno o problemima s kojima se suočavamo. Drago mi je, još jednom to moram naglasiti, što je predsjednica stigla u našu županiju i vjerujem u uspješnost i produktivnost njenog boravka ovdje', istaknuo je Dobroslavić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila se na srdačnom dočeku Dubrovkinja i Dubrovčana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što ćemo ove nedjelje proslaviti 25. obljetnicu velike pobjede oslobađanja hrvatskog juga. Hvala svim braniteljima i svima koji su ostali živjeti u Gradu i Županiji," rekla je na samom početku govora.

Osvrnula se i na pozitivne turističke rezultate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završetkom rata, Dubrovnik ostvaruje pozitivne turističke rezultate i postaje jedno od svjetskih turističkih središta. Gotovo nikoga nema u modernom svijetu tko nije čuo za Dubrovnik i poželio ga posjetiti, ali to postavlja posebne izazove, poput onih infrastrukturnih. Stoga je iznimno važna modernizacija Zračne luke i iskoristivost EU fondova. Dubrovnik treba puno čvršće povezati sa Zagrebom. Dolazim povremeno u Dubrovnik, dobro sam upoznata s problemima do kojih dolazi kad se putuje za Dubrovnik i koliko puta sam se vozila automobilom jer zrakoplov nije mogao sletjeti," rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu je naglasila važnost izgradnje Pelješkog mosta koji bi povezao Hrvatsku, ali i EU. 

'Pelješki most neće samo povezati državni teritorij i približiti Dubrovnik ostatku Hravtske, on će povezati i teritorij Europske Unije, ali će biti i izniman razvojni projekt za sve stanovnike poluotoka Pelješca i okolnih otoka koji, uglavnom, u ovim zimskim mjesecima osjećaju zastoje u aktivnostima, a tijekom godine žive od turističkih djelatnosti', istaknula je Grabar-Kitarović te naglasila važnost razvoja cjelokupne županije koja, kako je rekla, ima iznimne prirodne predispozicije koje daju svijetlu sliku budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku pozdravnih govora, Ured predsjednice svečano je otvoren te će se u njemu tijekom dana sastati s građanima, ali dubrovačkim biskupom, rektorom Sveučilišta u Dubrovniku, predstavnicima braniteljskih udruga te gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo