PREDSJEDNICA ISPALILA STRAŠNU GLUPOST: / Kaže da na ulicama Zagreba nema beskućnika, a da se raspitala znala bi ovo...

Image
Foto: PIXSELL

Predsjednica bi vjerojatno prešutjela ono što je danas u Zagrebu izrekla da se sjetila ili da ju je, ako nije znala,

7.2.2019.
15:39
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu već ustaljenog izmještanja svoga Ureda po županijama s ciljem boljeg upoznavanja svih hrvatskih krajeva i problema s kojima se ljudi ondje suočavaju te, naravno, vlastite promidžbe, ovih dana boravi u Gradu Zagrebu.

Već je sama ideja izmještanja Ureda predsjednice tamo gdje se taj Ured inače nalazi i gdje predsjednica inače živi, pomalo je neobičan. No, dobro, bila je to prilika da se predsjednica upozna i sa svojom najbližom okolinom te projektima, postignućima i problemima u glavnome gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na ulicama Zagreba nema beskućnika'

Tijekom obilaska naselja Podbrežje, gdje joj je gostoljubivi domaćin, gradonačelnik Milan Bandić, pokazao kako izgleda zagrebački model stanogradnje s pratećom komunalnom i socijalnom infrastrukturom, predsjednica je, kako prenose mediji, ispalila jedan od "bisera" u nizu. Izjavila je, naime, ovo: "Znala sam dosta toga jer živim ovdje i susrećem se s gradonačelnikom. Međutim, čula sam dosta podataka, posebno oko socijalnih davanja. Vidite da na ulicama grada, za razliku od mnogih gradova, nema beskućnika. Zagreb je beskućnicima omogućio krov nad glavom."

Istina, Zagreb je omogućio beskućnicima krov nad glavom u onih nekoliko prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, ali ne, naravno, svima. A to što predsjednica u svojim šetnjama Zagrebom ne vidi beskućnike ne znači da ih nema. Bit će da se dio razloga krije i u tome što se predsjednica i beskućnici ne kreću baš po istim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb, istinabog, nije ni poput onih velikih svjetskih metropola gdje beskućnici masovno spavaju ispod mostova ili se zimi skupljaju na uglovima sirotinjskih kvartova grijući se pored bačve u kojoj gori vatra. Naša predsjednica, kada govori o gradskim ulicama bez beskućnika, očito pred očima ima takve "filmske" prizore.

Image

28.02.2018., Zagreb - Napustene kuce i zgrade gdje beskucnici spavaju i provode vrijeme. Zgrada u Jurkovicevoj ulici na Kvatricu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U Zagrebu ima oko osam tisuća besućnika

Također bi vjerojatno prešutjela ono što je danas izrekla da se sjetila ili da ju je - ako nije znala - njezin gostoljubivi domaćin ili netko drugi brifirao o projektu "Nevidljivi Zagreb" koji je lani pokrenuo bivši besućnik i umjetnik Mile Mrvalj. On je u suradnji s agencijom za društveno odgovorne projekte Brodoto osmislio turistički obilazak Zagreba po gradskim punktovima na kojima besućnici najčešće borave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja tog projekta, kako je ljetos pisao Jutarnji list, jest senzibilizirati javnost na problem beskućništva te povesti ljude u upoznavanje grada kako bi ga doživjeli očima onih koji nemaju svoga doma ni krova nad glavom.

A Mrvalj, koji je u problem zagrebačkih beskućnika svakako bolje upućen od družine s Pantovčaka, kaže kako je u Zagrebu šest tisuća registriranih beskućnika te još oko dvije tisuće neregistiranih, to jest onih koji ne primaju socijalnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zagrebu nećete vidjeti beskućnike koji spavaju u parku, kao što je slučaj u većini europskih metropola. Koji se zaključak može izvesti iz toga? Pa, očito živimo u idealnoj državi", sarkastično je kazao Mrvalj u spomenutom lanjskom tekstu u Jutarnjem listu.

To što, kao u filmovima ili u nekim drugim gradovima, noću ne spavaju u parkovima i na klupama ne znači da ih nema, nego da im zakon to zabranjuje, a čuvari zakona ne daju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

10.10.2014., Zagreb - Povodom Svjetskog dana beskucnika na Markovom trgu je odrzan prosvjed kojim se nastojalo ukazati na tezak polozaj ove skupine. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo