PRAVOSUDNI UŽAS: / Prije 6 godina dobila 250.000 kn zbog smrti oca u Oluji, država sad sve želi natrag

Image
Foto: Pixsell

Žena iz Like Republici Hrvatskoj mora vratiti 252.000 kuna i platiti deset tisuća kuna sudskih troškova, naloženo je u nepravomoćnoj presudi Općinskom sudu u Gospiću.

29.10.2017.
18:07
Pixsell
VOYO logo

Ista je žena od RH dobila 132.000 kuna odštete zbog smrti oca u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Odšteta je s kamatama i troškovima postupka narasla na 250.000 kuna. Država sad taj novac želi nazad.

Naime, žena je podnijela tužbu protiv Hrvatske, smatrajući kako su joj oca tijekom Oluje ubila hrvatske snage. On je tada bio civil. Na temelju toga potraživala je odštetu od RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donijeta je nepravomoćna presuda u korist RH, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete.

Općinski sud u Gospiću proveo je ovrhu, s ozbirom da je ovršni postupak tužitlejica dobila u svoju korist na Općinskom sudu u Kninu, pa je novac na njezin račun sjeo prisilno. Zbog vremena i kamata, kao i troškova postupka, odštetni se iznos gotovo udvostručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, RH je 2015. provela reviziju tog slučaja te je na temelju nje u žalbenom postupku Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice koja nije išla u tužiteljičinu korist.

'S obzirom da je ovrha provedena na temelju odluke koja je preinačena, nastala je obveza vraćanja', zaključuje Vrhovni sud u presudi, prenosi Kaportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo