kontroverzna transakcija / Plenković o Fortenovi: 'Jako je neobično da netko u jedan dan istrese toliki novac 'last minute''

Image
Foto: RTL

Na pitanje da je za prodaju možda trebala znati SOA, Plenković je kazao da mu je nebitno kad je tko nešto znao. Govori se o operaciji koja se dogodila van znanja i domašaja Vlade

5.11.2022.
12:58
RTL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković proveo je dan u Bjelovaru. Prvo je sudjelovao na svečanom obilježavanju Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a, a potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandokovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem posjetio Opću bolnicu Bjelovar. Po završetku obilaska, dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara.

Premijer Plenković je kazao da će Vlada pomoći da se otplate krediti za izgradnju nove bolnice koje Bjelovarsko-bilogorska županija ne bi mogla sama financirati. Vlada će također osigurati sredstva u proračunu za opremu bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: U Vukovaru treba biti jedna kolona

Na pitanje kako bi moglo izgledati obilježavanje obljetnice u Vukovaru i hoće li biti dvije kolone, Jandroković je rekao:

"Ne znam tko priča o dvije kolone, ali treba biti jedna kolona. Međusobne netrpeljivosti treba staviti u drugi plan. To je dan kad se sjećamo Vukovara, simbola hrvatskog otpora, očekujemo da ćemo tamo biti svi zajedno. Pozvao sam sve zastupnike i zastupnice da dođu tamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Dana oslobođenja juga Hrvatske, rekao je Jandroković, odluka je župana bila da predsjednik Milanović ne bude pozvan.

Na pitanje o incidentu na obilježavanju obljetnice Tigrova danas i zabranjenom davanju izjava, predsjednik Sabora je kazao da nije informiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Namam informacija o tome što se dogodilo, ne mogu na pamet komentirati. Hrvatska je slobodna zemlja i svatko može davati izjave. Siguran sam da su oni koji su htjeli dati izjave, rekli što su htjeli", kazao je Jandroković.

Beroš o slučaju Matijanić: Ne mogu narediti novu neovisnu istragu

Ministar Beroš komentirao je podatke da je covid bio glavni uzrok smrtnosti prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proći će još dosta vremena da bi se dogodili tzv. proračuni viška smrtnosti. Za mene osobno bio je očekivan porast mortaliteta jer je covid smrtonosna bolest, no imali smo mjere poput cijepljenja kojima se ona mogla smanjiti", kazao je Beroš.

Niti jedna bolnica u Hrvatskoj nema lijek Paxlovid, potvrdio je Beroš. "Kada je riječ o njegovoj nabavi, Hrvatska djeluje na tri fronta. Orijentirani smo zajedničkoj nabavi EK, ali tu nešto zapinje. Djelovali smo isto tako bilateralno sa Njemačkom, ali došli smo do stupnja gdje ne idemo dalje. Najizvjesnije je, što će se brzo realizirati, a to je da su bilateralni razgovori u završnoj fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor. Mislim da je riječ o 10.000 doza. Postoji povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova", dodao je Beroš kazavši da bi lijek mogao stići za mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'beroš mora otići' /

HND o smrti Matijanića: 'Ovo je besramno ponašanje Plenkovića. Razmišljamo o prosvjedu'

Image
'beroš mora otići' /

HND o smrti Matijanića: 'Ovo je besramno ponašanje Plenkovića. Razmišljamo o prosvjedu'

Komentirao je i zahtjev HND-a da se provede nova istraga oko smrti novinara Vladimira Matijanića. Beroš je podsjetio da je ministarstvo imenovalo neovisno povjerenstvo koje je provelo istragu te da su uočene tek manje nepravilnosti koje su upućene na daljnje postupanje.

"Važno je da načelno hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio: pacijent je pregledan, obiteljska liječnica izdala je uputnicu da se hospitalizira u nekoliko navrata. Izbor je svakog od nas kako će se dalje ponašati. Postoje i dalje određena postupanja. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je rekla da je u tijeku dodatna evaluacija", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da bez obzira na broj potpisa ne može narediti novu neovisnu istragu.

Ministar je najavio da će predstavljanje reforme zdravstva biti 11. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Fortenovi: "Tu je sve krajnje nobično"

Plenković je komentirao slučaj prodaje udjela Fortenove i mogućnost da iza toga stoje hrvatski državljani. Prvo je podsjetio na to kako je Sberbank postao suvlasnik Agrokora, odnosno Fortenove te kako je Vlada mirovinskim fondovima dala sva odobrenja da oni preuzmu udjel ruskog kapitala u Fortenovi do 31. listopada.

"Jedan fond vezan uz Alianz je iz nama ne baš poznatih razloga odustao od te opreacije. Zašto? Ne želim spekulirati. Radit ćemo na tome - zašto je netko abortirao operaciju dva dana prije isteka roka. U tom trenutku je Sberbanka koja je očekivala da će mirovinskim fondovima prodati udjel za 500 milijuna eura očito odlučila ići drugim putem, bez da su ikoga pitali, transakcija koja se odvijala u Rusiji i s nekim iz UAE-a", pojasnio je premijer dodavši da se provjerava je li to u skladu s paketom sankcija i što se točno dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je jako neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliku količinu novaca 'last minute'. Tu je sve krajnje neobično. Otkad je nestala PR agencija mi ne čujemo apsolutno ništa. To su fakti do kojih smo došli u tri radna dana. Ključ je da kompanija radi normalno", istaknuo je.

Kazao je da mu je od arapskog investitora stigao dopis za sastankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daleko smo mi od susreta s bilo kime. Moramo prvo utvrditi istinu", kazao je premijer dodavši da je dobio informaciju o svemu isto kada i mediji, odnosno u srijedu.

Na pitanje da je to možda trebala znati SOA, Plenković je kazao da je nebitno kad je tko nešto znao. Govori se o operaciji koja se dogodila van znanja i domašaja Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražio sam da se maksimalno agnažira SOA kada je propala prodaja mirovinskim fondovima zbog naglog odustanka jednog od njih. SOA nije Reuters, SOA nije Hina", ustvrdi je premijer.

O Vukovaru i Milanoviću

"Tko govorio o dvije kolone? Čija je to teza, mogu li znati? Ima li on ime i prezime? Ma tko? Onda ništa, onda pitajte tog nepoznatog nekog. Izmisli se teza i onda vi hodate okolo i propitkujete nas o nečijoj tezi", narogušio se premijer na novinarsko pitanje o moguće dvije kolone na ovogodišnjoj obljetnici u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava protiv Milanovća u BiH

"Ne znam za tu informaciju. On ima načine da to ignorira", rekao je.

Nije želio komentirati zahtjeva HND-a oko smrti novinara Vladimira Matijanića, a kazao je da ministar Beroš njegovo povjerenje ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo