POZNATO KAKO JE JUŽNOAFRIČKI SOJ UŠAO U HRVATSKU, EPIDEMIOLOGINJA: / 'Iznenadio nas je, taj virus sam popravlja svoje pogreške'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dvije su se osobe vratile iz Zanzibara potkraj siječnja, a već su na putovanju kući osjećale simptome zaraze zbog čega su podvrgnute testiranju,

27.2.2021.
16:59
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Goranka Petrović pojasnila je kako se južnoafrički soj koronavirusa pojavio u Hrvatskoj. Potvrdila je kako su njime zaražene dvije osobe koje su putovale u Zanzibar te su tijekom povratka kući već razvile simptome, zbog čega su već na graničnom prijelazu upućene na testiranje.

"Kad je potvrđeno da su covid-pozitivni, s obzirom na to da dolaze iz mjesta za koje znamo da ima tog južnoafričkog soja, poslali smo na sekvenciranje u Europski centar za kontrolu bolesti i jučer smo dobili potvrdu da se radi o tom soju", rekla je Petrović za HRT i dodala kako se to sve zbilo još potkraj siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JUŽNOAFRIČKI SOJ KORONE STIGAO JE U HRVATSKU: /

Zabilježena su dva slučaja kod povratnika iz Afrike, a sve je više i britanskog soja

Image
JUŽNOAFRIČKI SOJ KORONE STIGAO JE U HRVATSKU: /

Zabilježena su dva slučaja kod povratnika iz Afrike, a sve je više i britanskog soja

Slabija učinkovitost cjepiva

Zaražene osobe su bile u samoizolaciji, a i njihovi su kontakti završili u karanteni. Srećom, nitko od njih nije razvio nikakve simptome, niti im je potvđena prisutnost južnoafričkog soja u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiologinja je dodala kako je najveći problem što se mutacija tog soja nalazi na dijelu koji smanjuje učinkovitost neutralizacije virusa, čime je upitna i učinkovitost cjepiva, ali i mogućnost ponovne zaraze. Dodala je da prema preliminarnim rezultatima messenger RNA cjepiva poput Pfizerovog i Moderninog, ali isto tako i AstraZenecinog te onih koji su još u fazi kliničkih ispitivanja, poput Johnson & Johnsona i Novavaxa, pokazuju slabiju učinkovitost u suzbijanju južnoafričkog soja.

20 posto pozitivnih na britanski soj

Istaknula je i da je u našoj zemlji otkriven znatan broj zaraženih britanskim sojem. "To je nama bilo iznenađenje, pretpostavljali jesmo da postoji taj soj kod nas, ali od tih 300 uzoraka zapravo je 60 došlo da je pozitivno, što je 20 posto, što je poprilični udio", rekla je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarazu južnoafričkim sojem potvrdio je i voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, Bernard Kaić. "Na vrijeme su slučajevi obrađeni i nadamo se da će na tome stati", poručio je.

'Virus nas je iznenadio'

“Mutacije su bile očekivane, ali koronavirus, premda je RNK virus – prilično je velik. Ima 125 nanometara i čak ima mehanizam popravka pogreški prigodom replikacije. Te se greške uvijek događaju kad se virus umnaža u stanici koju inficira. Tako da s obzirom da nema segmentirani genom kao što ima virus gripe, obzirom da ima i mehanizam popravaka, mislili smo da neće biti toliko puno mutacija koje utječu na sposobnost širenja virusa. Međutim, doista nas je iznenadio. Vrlo je uspješan u mijenjanju svog genoma i u puno bržoj propagaciji”, naglašava prof. Jasmina Vraneš iz NZJZ Dr. Andrija Štampar za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo