Česti Pojačivači okusa /

Poznati hrvatski proizvođač tvrdi: 'U meso se dodaju razni aditivi, a mnoge štetne tvari se ne kontroliraju'

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

U nedavnoj velikoj akciji Europola otkrivene su velike količine tune koja je tretirana raznim supstancama kako bi postala 'svježa'

10.5.2018.
21:16
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Velika operacija Europola kojom je s tržišta povučeno 3.600 tona opasne hrane i gotovo deset milijuna litara pića izazvala je brojne reakcije i u Hrvatskoj. Milivoj Dragošević, vlasnik Purexa, tvrtke za uzgoj peradi i proizvodnju mesa, ističe da se nedovoljno kontrolira prisutnost različitih štetnih tvari u hrani. 

"Postoji nekoliko grupa štetnih aditiva - onih za ubrzan rast životinja, pojačivača okusa, polifosfata za vezanje vode, bojila, dezinficijensa... Budući da se moja tvrtka bavi proizvodnjom piletine i puretine, znam da se meso uglavnom testira na mikrobiološku zagađenost (prisutnost Salmonelle, Listerie, Escherihije colli,...), dok se prisutnost različitih štetnih tvari koje su puno opasnije za zdravlje ljudi nedovoljno kontrolira", izjavio je Dragošević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar svake grupe aditiva postoji i mnoštvo različitih proizvoda koji bezukusnu hranu prave ukusnijom, onu koja nije svježa naprave "svježom", skupu proizvodnju čine jeftinijom i tako dalje.

Prema HZJZ-u, zdravstveno ispravna hrana je ona koja ne sadrži štetne tvari koje bi akutno ili kronično mogle ugroziti ljudsko zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji Europola, primjerice, otkrivene su velike količine tune koja je tretirana raznim supstancama kako bi postala "svježa". Iako u Hrvatskoj nije pronađena opasna hrana, veliku ulogu odigrala je hrvatska carina, koja je postrožila kontrole glede uvoznog voća i povrća.

Prakse koje proizvođači koriste u proizvodnji hrane su, primjerice, uzgoj životinja s hormonima i antibioticima, prskanje klornim preparatima kako bi se odgodilo kvarenje hrane i slično, donosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo