ZBOG MAESTRALA /

Požar se proširio na Srinjine. Kod Splita vatra progutala sve osim ove kućice. Vlasnik otkrio tajnu

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Kuće i stambeni objekti trenutno nisu ugroženi, rekli su vatrogasci

27.8.2024.
17:54
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Požar s brda Markovača istočno od Žrnovnice koji je buknuo sinoć, u utorak popodne proširio se na područje Srinjin te su angažirane dodatne vatrogasne snage, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta Split dodajući kako stambeni objekti trenutno nisu ugroženi.

Zbog puhanja maestrala požar se popodne proširio na područje Srinjina i kreće se u pravci naselja Sitno te su u njegovu gašenju, osim vatrogasaca, angažirani i jedan kanader i jedan air traktor, rekli su Hini u vatrogasnom središtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće i stambeni objekti trenutno nisu ugroženi, rekli su vatrogasci.

Image
BLIZU VOJNE BAZE /

Kod Žrnovnice udari munja izazvali nekoliko požara: Jedan se strelovito širi

Image
BLIZU VOJNE BAZE /

Kod Žrnovnice udari munja izazvali nekoliko požara: Jedan se strelovito širi

Podsjetimo, požar na brodu Markovača buknuo je sinoć nakon udara groma. Vatra je krenula iznad napuštenog naselja Nugal te se koncentrično širila u svim smjerovima. Jak pljusak iza ponoći pogasio je velik dio vatrene fronte, no jedan dio otišao je prema jugu, prema području Vilara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te padine početkom prošlog stoljeća gotovo su u cijelosti bile obrađene, no desetljeća zapuštenosti dovele su do toga da one obrastaju u makiju, te bivaju opožarene svako nekoliko godine. Prije noćašnjeg, posljednji veliki požar na ovom području dogodio se u srpnju 2017. kada su izgorjele ogromne površine makije i borove šume, piše Dalmacija danas.

Na tom se području nalazi i kamp kućica koja sada služi u OPG svrhe, odnosno za držanje opreme potrebne za pčelarstvo. Izgorjela je cijela padina brda, no okolica ove kućice potpuno je netaknuta. Vlasnik Niko Barbarić objasnio je kako je to moguće.

Image
Foto: Dalmacija Danas

"Redovito kosimo i čistimo okolicu kuće, a požar nema šanse kada dođe do uređenog zemljišta. Identično se dogodilo 2017. godine kada je cijelo područje izgorjelo, a okolica naše kućice ostala je potpuno netaknuta", govori Barbarić za Dalmaciju danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Požari u Žrnovnici: 'Do naše kuće je najbliže došla vatra, mislili smo da ćemo morati bježati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo