teška borba s vatrom / Požar na području Kršana ponovno se rasplamsao, jaka bura otežava gašenje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Četiri udara groma uzrokovala su jučer tri požara na udaljenosti od nekoliko kilometara na području između Kršana i Plomina

24.7.2015.
18:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Požar na području Kršana koji je jučer oko 13,30 sati buknuo tijekom grmljavinskog nevremena poslijepodne se ponovno rasplamsao, a zbog gustog dima koji se širi, zatvorena je cesta Pazin-Potpićan-Vozilići te cesta Vozilići-Tunel Učka, potvrdio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

"Požar se ponovno rasplamsao, a u ovom trenutku nam jaka bura otežava gašenje", rekao je Kozlevac i dodao kako je na tom području isključena struja te da je dosad izgorjelo pedesetak hektara trave i niskog raslinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar kod Plomina: izgorjelo više od 300 hektara šume

Požar koji je buknuo tijekom grmljavinskog nevremena u četvrtak oko 13,30 sati iznad Vidikovca u Plominu do sada je progutao više od 300 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja, a na terenu je stotinjak vatrogasaca s četrdeset vozila iz cijele Istre i jedan kanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objekti nisu ugroženi, kuće su obranjene a gašenje požara, koji se tijekom noći širio i prema Učki, znatno otežava jaka bura koja puše na ovome području," kazao je Kozlevac i dodao kako se od jučer s vatrenom stihijom bori 85 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre s 35 vozila, kojima su u pomoć pristigle i vatrogasne ekipe Primorsko-goranske županije te dva kanadera. Na terenu su i ekipe policije, HEP-a i vodovoda.

Po riječima vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, četiri udara groma uzrokovala su jučer tri požara na udaljenosti od nekoliko kilometara na području između Kršana i Plomina. Požar kod mjesta Kožljak sinoć je lokaliziran, a preostala dva spojila su se u jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromovi krivi i za požar na Braču

Požar koji je u četvrtak buknuo na nepristupačnom terenu u uvali Konjska-Zli dol na otoku Braču, proširio se i vatrogasci pumpama brane kuće, a jutros im je u pomoć stigao kanader, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je na tom požarištu izgorjelo 80 hektara niskog raslinja i česmine.

Gromovima je tijekom jučerašnjeg nevremena na području Splitsko-dalmatinske županije izazvano 12 požara, najviše na Braču, a do sada je izgorjelo više od 120 hektara borove šume, makije, niskog raslinja i trave. Većinu su vatrogasci ugasili ili stavili pod nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj u uvali Krušćica, nedaleko od samostana Blaca vatrogasci su ugasili na samom početku, a brzom intervencijom ugašeni su i požari koji su buknuli na nekoliko mjesta u Nerežišćima i Postirama.

Hektar borove šume izgorio je na dvije lokacije u Pučišćima i ubrzo je stavljen pod kontrolu. Pod nadzorom vatrogasaca je i požar koji je buknuo u uvali Gospojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na graničnom prijelazu Podprolog kod Vrgorca izgorjelo je 2,5 hektara trave i makije. Taj je požar ugašen, kao i dva manja koja su izbila u Brelima, u Lokvama na Biokovu i Žrnovnici.

Opožareno je i 40 hektara iznad sela Ježević na vrhu Dinare u općini Vrlika. Radi se o nepristupačnom terenu za gasitelje i taj je požar još aktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo