propusti koji su otežali gašenje / Požar je pokazao: naizgled banalne stvari poput pristupnih cesta i hidranata ključne su za obranu grada

Bespravno izgrađena splitska naselja, poput Kile, Mejaša i Kamena u borbi s vatri zatekli su se bez vode

20.7.2017.
18:56
VOYO logo

Vatrena katastrofa koja je zaprijetila Splitu ukazala je na brojne propuste. najteže je bilo stanovnicima istočnih naselja, mahom bespravno izgrađeni, koji su se u borbi s vatrom našli bez vode, hidranata i bez pristupnih cesta kroz koje bi moglo proći vatrogasno vozilo...

Bespravno izgrađena splitska naselja, poput Kile, Mejaša i Kamena u borbi s vatri zatekli su se bez vode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam branio kuću? Nikako, kružio oko zgrade, i ja i susjedi nismo imali s čim se braniti", kazao nam je Jozo Šapina.

"Najveća krivica vododovoda je što su isključili vodu kada je požar bjesnio niti kapi vode nismo imali", dodaje Miljenko Erceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se u ovom požaru da je mreža hidranata nedovoljna.

"Da nije bilo ovih zgrada koje imaju nekoliko hidranata ovo bi izgorilo sve, tako su ljudi uspjeli obraniti zahvaljujući hidrantima", kaže Petar Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj ulici na Kili nigdje nema hidranta, a pogledajte kako izgleda cesta - ovdje vatrogasno vozilo ili cisterna ne bi definitivno mogli proći."

Osim bez vode ostali su i bez izlaza, jer pristupne ceste nisu riješene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno nismo mogli bježati, ostali smo zarobljeni. Jer je izlaz Kamen bio blokiran požarom, a lijevo zbog kanala nismo mogli izaći", kaže Franjo Prlić.

No, gradonačelnik i bez paklene noći u Splitu zna za postojeći komunalni nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu ništa obećati, ali to će nam biti prioritet, definitivno krećemo u odlučniju provedbu komunalnog reda", rekao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Zato se problem splitskog odlagališta otpada u Karepovcu podiže na državnu razinu. Na ekološku bombu se ukazuje već godinama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Karepovac se mora sanirati, on je ilegalan deponij po svim zakonima RH. ali i zakonima EU, a što treba više biti signal da se to riješi", jasno će Roko Andričević, profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Osim ekplozije izbjegnuto je i veće zagađenje zraka, jer paramentri koji ukazuju na otrovne plinove sad su u granicama normale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanacija se nastavlja nakon te prve kritične noći, svakodnevo stižu kamioni sa zemljom i cijelo to odlagalište praktički prekivamo", kaže Miroslav Delić, direktor Čistoće.

Ako se dosad zanemarivalo, požar je pokazao da su naizgled banalne stvari poput pristupnih cesta i hidranata ključne za obranu grada od veće katastrofe. Pa makar u toj borbi građani opet bili prepušteni sami sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo