Nakon četiri godine života u Irskoj, prije tri godine u Hrvatsku, u srce Like, vratili su se Ante, njegova supruga i sin.
"Nismo otišli zbog financijskih razloga kao što većina ljudi ide već smo išli vidjeti nešto novo, da naučimo nešto novo, da steknemo neka nova znanja", tvrdi Ante Svoren koji je u Irskoj radio kao pizza majstor, s početnom plaćom od 500 eura tjedno, piše HRT.
Kaže da poslodavci ondje iznimno cijene radnike.
"Kod nas se smatra da je gazda Bog, a radnik rob. Prvi put kad sam došao tamo, dolazim na posao, završim posao, a moj poslovođa mi daje ruku i kaže hvala", prisjeća se Svoren.
Nakon što se iskazao u poslu, plaća mu je narasla na tisuću eura i postao je suvlasnik nekoliko pizzerija. "Kod njih je to malo drugačije, kad vide da se trudiš, daju ti poticaj da te zadrže", otkriva Svoren.
Otvorili posao, a surađuju s lokalnim OPG-ovima
Sada su u Lici okrenuli novu stranicu i na imanju roditelja njegove supruge, tik do izvora Gacke i mlinica, pokrenuli iznimno uspješan ugostiteljski posao gdje zapošljavaju osmero ljudi i potiču lokalne OPG-ovce kupujući od njih domaće proizvode.
Glavne razlike Hrvatske i Irske
A kao glavnu razliku između Hrvatske i Irske navode koliko država uzima od poduzetnika.
U Irskoj se najviše plaća najam stana te luksuz poput alkohola ili cigareta. Sve ostalo jeftinije je nego u Hrvatskoj. Troškovi koji su ovdje nametnuti poslodavcima, kaže, su preveliki.
"Previše se uzima za zdravstvo, za mirovinsko, čovjek kaže imam plaću osam-devet tisuća kuna, uplatim ljudima na račun, a oni dobiju pet na ruke. Gore ono što si zaradio, sve skoro dobiješ, tako da je što se toga tiče puno bolje, kaže Svoren.