Prajdovci: Unatoč zabrani Grada, Povorka ide na Rivu!

Premda su organizatori već imali dozvolu za održavanje Pridea na Rivi, u gradu su ipak odlučili događaj preseliti na Prokurative.

28.5.2012.
11:28
VOYO logo

Ovogodišnja splitska Povorka ponosa održava se na Prokurativama. Odlučila je to Radna skupina Grada Splita, nakon što su organizatori Parade već bili dobili dozvolu da središnje mjesto bude na Rivi. No, Radna skupina je nakon višesatnih dogovora odlučila da će Povorka ići Strossmayerovim parkom, Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom te da će završiti skupom na Prokurativama.

Pojašnjenje koje je vezano uz ovu izmjenu stiglo iz Banovine kaže da su se od potpisivanja dozvole "okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, kao i na situaciju koja je bila u trenutku kada su s organizatorima obavili sastanak oko ovogodišnjeg Gay Pridea za Grad Split bitno promijenile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krše se naša ljudska prava'

Organizatori Povorke ponosa, međutim, odlučni su održati okupljanje upravo na splitskoj Rivi. "Pravo na javno okupljanje je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantirano međunarodnim dokumentima, Ustavom te zakonima Republike Hrvatske. Ono se nikome ne može osporiti jer to traži grupa građana. Grad Split nema zakonske osnove ni ovlasti zabraniti javno okupljanje Split Pride", stoji u priopćenju Split Pridea.

Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja, upozoravaju prajdovci ističući da će u slučaju dobivanja takvog rješenja pokrenuti sudske postupke protiv Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticanje na diskriminaciju i nasilje

"Osuđujemo postupanje Grada Splita kojim se stvara negativna atmosfera u javnosti i ponovno potiče na diskriminaciju i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štiti prava svih građana i građanki, krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti", navodi se.

U priopćenju se zaključuje da će se prajdovci držati najavljenog programa i rute. "Očekujemo da će nam ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući članove Vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotno pisanje Slobodne Dalmacije

Također smatramo sramotnim pisanje Slobodne Dalmacije, koja je kroz svoje članke u protekla dva tjedna stavljala fokus isključivo na pozive na zabranu javnog okupljanja Split Pride i poticanje na diskriminaciju, da bi u naslovu članka koji govori o posjetu predsjednika RH Ive Josipovića organizatorima Split Pridea podebljali slova tako da se iščitava poruka "Ne gay biti" (koju možete vidjeti OVDJE). Zbog navedenoga ćemo se obratiti Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. Potpirivanje mržnje prema jednoj društvenoj skupini (osobito u svjetlu nasilja od prošle godine) je krajnje neetično, a kada se radi o jednim od najčitanijih dnevnih novina, onda je to i izrazito opasno", stoji u priopćenju.

Apsurdno je mijenjati rutu 10 dana prije Pridea

Ranije danas Mirjana Kučer iz udruge Domine, koja sudjeluje u organizaciji Pridea, na mogućnost izmještanja skupa kazala je: "Cilj Povorke ponosa i jest da se ona odvija u gradu, a ne da se izmješta iz grada kao da se radi o nekim otpadnicima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Danas.hr Kučer je kazala da je apsurdno mijenjati rutu 10 dana prije manifestacije. "Znali su što je bilo prošle godine i kako je Parada završila. Svejedno, dali su nam dozvolu za korištenje javnih površina. Grad ima zakonsko pravo raspravljati o čemu god i sebi skočiti u usta, pa i povući dozvolu koju su dali, ali je apsurdno da sada povlače dozvolu. Kada oni izađu sa svojim zaključcima, mi pripremamo izjavu za javnost. Ovdje se radi o ustavnim i međunarodnim konvencijama, o zaštiti i promoviranju ljudskih prava. I mi namjeravamo ostvariti svoje pravo na javno okupljanje, a policija je obavezna zaštititi nas", kazala nam je Kučer ističući i da je apsurdno da Grad raspravlja o ruti bez suglasnosti i konzultacije organizatora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo