eksperimentalni program / Povjerili smo kako će izgledati Škola za život: 'Želimo sve predmete povezati u jednu cjelinu'

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Počinje se s provođenjem eksperimentalne faze kurikularne reforme.

25.8.2018.
21:00
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Do početka nove školske godine ostalo je malo više od tjedan dana, a posebno pažljivo odbrojavaju 74 škole u kojima se počinje s provođenjem eksperimentalne faze kurikularne reforme.

Posljednje pripreme održane su na Sljemenu, a s mentorima je bila i ministrica Blaženka Divjak. Povjerili smo je li sve spremno za prvi dan škole po novom, i kako će izgledati početak dugo očekivane reforme obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo zvone ove školske godine označit će i početak Škole za život. Najvažniji za provođenje tog eksperimentalnog programa, učitelji, su spremni.

"Možda će biti najteže prvo vrijeme organizirati to sve i planirati na drugačiji način jer se ide na to da se integriraju svi predmeti i da se radi tematski da ne bude predmetno-satni sustav kao do sada", smatra Nera Đonlić, članica mentorskog tima Škole za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim učitelja na vrijeme će biti spremni udžbenici i oprema poručuje to ministrica Blaženka Divjak koja se u posljednjim pripremama za ovu važnu školsku godinu pridružila timu nastavnika-mentora na Sljemenu.

"Određeni broj škola je već sada dobio tablete, sve škole su dobile i SIM kartice od teleoperatera, a većina tableta će doći početkom rujna. Postoji digitalni i tiskani dio udžbenika i mi smo dogovorili da sve bude spremno za početak školske godine",  Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksperimentalni program provodit će se u 48 osnovnih i 26 srednjih škola. U njemu sudjeluje 8 i pol tisuća učenika i 2 tisuće učitelja koji su prošli 137 dana edukacije.

Škola za život znači i 30 posto lakše školske torbe i potpuno drukčiji način učenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osmisli smo nastavnu jedinicu da oni uče po postajama i kako uče jednog grčkog boga očitavaju QR pa odgovaraju na pitanja i idu dalje na postaje", objašnjava Valerija Turk Presečki, članica mentorskog tima Škole za život.

"Pomoću virtualne stvarnosti možemo otići u točno taj muzej, otići na koraljni greben vidjeti kako izgleda, povezati se s kolegom iz biologije i učiti o eko sistemu na engleskom jeziku. Želimo sve predmete povezati u jednu cjelinu", ističe Arjana Blažić, članica mentorskog tima Škole za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provodit će se  u 1. i 5. razredu osnove škole, te u 7. razredu iz biologije, kemije i fizike. U 1. razredu srednjih škola u općeobrazovnim predmetima, a ova školska godina je priprema i prvi korak za potpuno uvođenje kurikularne reforme. 

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo